SylabUZ

Generate PDF for this page

Agrobiotechnologia - course description

General information
Course name Agrobiotechnologia
Course ID 13.4-WB-BTD-A_BT-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Andrzej Jurkowski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Class 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem biotechnologii w rolnictwie i najnowszymi osiągnięciami w tej dziedzinie. Na zajęciach omówione będą techniki mikrorozmnażania roślin oraz podstawowe metody modyfikacji genetycznych organizmów i analizy DNA.

Prerequisites

Podstawy biotechnologii, mikrobiologii, biologii.

Scope

Wykłady: Znaczenie i rozwój agrobiotechnologii. Biotechnologia a inżynieria genetyczna. Obszary działań agrobiotechnologii a inżynieria genetyczna. Agrobiotechnologia a inne działy biotechnologii. Metoda kultur in vitro. Rodzaje i zastosowanie kultur in vitro. Produkcja metabolitów wtórnych w kulturach in vitro. Techniki mikrorozmnażania roślin. Metody uwalniania od wirusów roślin rozmnażanych wegetatywnie. Wykorzystanie kultur in vitro w hodowli roślin. Replikacja, transkrypcja, translacja - przebieg i znaczenie. Enzymy i techniki wykorzystywane do klonowania genów. Izolowanie genów. Metody transformacji komórek roślinnych i zwierzęcych. Organizmy genetyczne modyfikowane (GMO). Wykorzystanie organizmów genetycznie modyfikowanych. Metody identyfikacji organizmów transgenicznych. Rodzaje markerów molekularnych. Wykorzystanie markerów DNA w hodowli roślin. Markery DNA w taksonomii oraz ocenie tożsamości gatunkowej i odmianowej.

Ćwiczenia: Totipotencja komórek. Eksplantaty. Podłoża stosowane w in vitro. Kultury kalusa. Mikrorozmnażanie roślin rolniczych. Sterylność propagacji. Mutageneza chemiczna i fizyczna roślin. Genetycznie modyfikowane zwierzęta. Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania GMO. Regulacje prawne dotyczące GMO.

Teaching methods

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

- praktyczna (ćwiczenia)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 60 minut i obejmuje 5 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane jest uzyskanie 60% punktów. Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest poprawne wykonanie wszystkich ćwiczeń oraz napisanie kolokwium zaliczeniowego. Oceniane są: kolokwium sprawdzające wiedzę (5 pytań otwartych, 60 min., ocena pozytywna - min. 60% punktów).

Recommended reading

1.      Malepszy S. Biotechnologia roślin. PWN, 2021.

2.      Brown T. A. Genomy. PWN, 2018.

3.      Dubert F., Kruczkowska H., Pawłowska H., Ptak A., Skucińska B. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Red.: Skucińska B. Wydawnictwo UR Kraków, 2008.

Further reading

1.      Buchowicz J. Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, 2009.

Notes


Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 11:08)