SylabUZ
Course name | Bioinżynieria genetyczna |
Course ID | 13.0-WB-BTD-BioG-S18 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Biotechnology / Biotechnologia żywności |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Zdobycie wiedzy z zakresu klonowania molekularnego, transformacji genetycznej, manipulacji potranskrypcyjnymi etapami ekspresji genów, co pozwoli na zrozumienie znaczenia biotechnologii i inżynierii genetycznej jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie genetyki i biotechnologii roślin i zwierząt
Wykłady:
Zajęcia laboratoryjne: Molekularne techniki analizy GMO; Technika izolacji DNA roślinnego; Technika PCR w analizie GMO
Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
Wykłady problemowe, Praktyczna praca laboratoryjna
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Obecność na zajęciach, prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych
Zaliczenie pisemne treści wykładowych. Ocena pozytywna przy uzyskaniu minimum 51% wyczerpujących informacji.
Modified by dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (last modification: 16-04-2021 15:27)