SylabUZ

Generate PDF for this page

Bioinżynieria genetyczna - course description

General information
Course name Bioinżynieria genetyczna
Course ID 13.0-WB-BTD-BioG-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Laboratory 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Zdobycie  wiedzy z zakresu klonowania molekularnego, transformacji genetycznej, manipulacji potranskrypcyjnymi etapami  ekspresji genów, co pozwoli  na zrozumienie znaczenia biotechnologii i inżynierii genetycznej jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie  genetyki i biotechnologii roślin i zwierząt

 

Scope

Wykłady:

  • Podstawy  inżynierii genetycznej
  • Klonowanie molekularne
  • Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych
  • Transformacja genetyczna roślin
  • Korzyści i zagrożenia wynikające z produkcji żywności modyfikowanej  genetycznie
  • Wpływ GMO na środowisko naturalne człowieka i bioróżnorodność

Zajęcia laboratoryjne: Molekularne techniki analizy GMO; Technika izolacji DNA roślinnego; Technika PCR w analizie GMO

 

Teaching methods

Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych

Wykłady problemowe, Praktyczna praca laboratoryjna

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Obecność na zajęciach, prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych

Zaliczenie pisemne  treści wykładowych. Ocena pozytywna przy uzyskaniu minimum 51% wyczerpujących informacji.

Recommended reading

  1. TA Brown (red)Genomy. Nowe wydanie (2016). PWN  Warszawa.
  2. Buchowicz J. Biotechnologia molekularna (2010). PWN Warszawa.
  3. Malepszy S. (red.) Biotechnologia roślin  (2018). PWN Warszawa

Further reading

Notes


Modified by dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (last modification: 16-04-2021 15:27)