SylabUZ

Generate PDF for this page

Organizacja i zarządzanie jakością w biotechnologii żywności - course description

General information
Course name Organizacja i zarządzanie jakością w biotechnologii żywności
Course ID 13.4-WB-BTD-OiZBŻ-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w organizacji i zarządzaniu jakością w biotechnologii, z uwzględnieniem zarządzania wiedzą, rozwojem innowacyjności oraz personalizacji w systemach zarządzania jakością.  

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu zarządzania jakością oraz ekonomii i marketingu.

Scope

Problematyka zarządzania jakością we współczesnej, innowacyjnej organizacji o charakterze biotechnologicznym. Transfer wiedzy i innowacyjnych technologii, zarządzanie wiedzą, zarządzanie zasobami ludzkimi. Kompleksowe zarządzanie jakością w ujęciu procesowym. Wybrane metody i narzędzia w zarządzaniu jakością w procesach biotechnologicznych oraz laboratoriach badawczo-rozwojowych. Wykorzystywanie rozwiązań normatywnych w zakresie zarządzania i zintegrowanych systemów zarządzania. Wykorzystanie narzędzi Lean Management i Lean Manufacturing w optymalizacji procesów biotechnologicznych. 

Teaching methods

Wykład multimedialny połączony z dyskusją.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie testu/ kolokwium końcowego.

Recommended reading

1. Hamrol A. ,Mantura W. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka.  PWN, Warszawa, 2012.

2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i   praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa, 2010.

3. Łunarski J. Zarzadzanie jakością. Standardy i zasady. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008.

4. Molenda M., Hąbek P., Szczęśniak B. Zarządzanie jakością w organizacji. Wybrane zagadnienia. Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2016.

5. Prahalad C.K., Krishnan M.S. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN, Warszawa, 2010.

Further reading

1. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009.

2. Czasopisma:

- Nowoczesne Zarządzanie;

- Organizacja i Kierowanie;

- Marketing i zarządzanie.

Notes

W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością oraz narzędzi i metod zgodnych z filozofią szczupłego zarządzania (Lean). Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości" oraz "Lean Manufacturing" w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 19-04-2021 07:29)