SylabUZ

Generate PDF for this page

Techniki mikroskopowe - course description

General information
Course name Techniki mikroskopowe
Course ID 13.9-WB-BTD-T_Mi-S19
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Elżbieta Roland
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

1. Poznanie zasad działania różnych typów mikroskopów oraz możliwości ich wykorzystania w badaniach naukowych;

2. Poznanie wybranych metod przygotowywania preparatów do analizy;

3. Nabywanie  umiejętności obserwacji mikroskopowej  i analizy obserwowanego obrazu.

 

 

Prerequisites

Scope

1. Charakterystyka różnych typów mikroskopów (optycznego, fluorescencyjnego, konfokalnego, elektronowego).

2. Możliwości wykorzystania mikroskopii w badaniach biotechnologicznych

3. Zasady przygotowania preparatów mikroskopowych. 

 

Teaching methods

Metody eksponujące - pokaz

Metody praktyczne – obserwacja, analiza obrazu, przygotowywanie preparatów 

Wyjście studyjne do pracowni mikroskopii 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

obecność na zajęciach,

zaliczone pisemne sprawozdanie z wizyty studyjnej w pracowni mikroskopii

uzyskanie pozytywnej oceny z testu (do zaliczenia konieczna prawidłowa odpowiedź na 60% pytań)

Recommended reading

Bagiński S. 1969: Technika mikroskopowa. PWN, W-wa,

Litwin Jan A. 1999: Podstawy technik mikroskopowych. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków

Pluta M. 1982: Mikroskopia optyczna. PWN, Warszawa 

Further reading

Notes


Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 10:38)