SylabUZ
Course name | Techniki mikroskopowe |
Course ID | 13.9-WB-BTD-T_Mi-S19 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Biotechnology / Biotechnologia żywności |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 1 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Laboratory | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
1. Poznanie zasad działania różnych typów mikroskopów oraz możliwości ich wykorzystania w badaniach naukowych;
2. Poznanie wybranych metod przygotowywania preparatów do analizy;
3. Nabywanie umiejętności obserwacji mikroskopowej i analizy obserwowanego obrazu.
1. Charakterystyka różnych typów mikroskopów (optycznego, fluorescencyjnego, konfokalnego, elektronowego).
2. Możliwości wykorzystania mikroskopii w badaniach biotechnologicznych
3. Zasady przygotowania preparatów mikroskopowych.
Metody eksponujące - pokaz
Metody praktyczne – obserwacja, analiza obrazu, przygotowywanie preparatów
Wyjście studyjne do pracowni mikroskopii
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
obecność na zajęciach,
zaliczone pisemne sprawozdanie z wizyty studyjnej w pracowni mikroskopii
uzyskanie pozytywnej oceny z testu (do zaliczenia konieczna prawidłowa odpowiedź na 60% pytań)
Bagiński S. 1969: Technika mikroskopowa. PWN, W-wa,
Litwin Jan A. 1999: Podstawy technik mikroskopowych. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków
Pluta M. 1982: Mikroskopia optyczna. PWN, Warszawa
Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 10:38)