SylabUZ

Generate PDF for this page

Elementy fizjologii żywienia - course description

General information
Course name Elementy fizjologii żywienia
Course ID 16.1-WL-WFD-EFŻ
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Physical Education / Teaching
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Poznanie i zrozumienie mechanizmu regulacji procesów fizjologicznych, współdziałanie narządów i układów w przemianach metabolicznych oraz zachowanie homeostazy organizmu w procesie żywienia.

Prerequisites

Wiedza z zakresu fizjologii człowieka oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych i prezentacji efektów obserwacji naukowych.

 

Scope

1.   Budowa i procesy trawienne w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego.

2.   Neurohormonalne regulacja przyjmowania pokarmu; łaknienie, sytość.

3.   Trawienie i wchłanianie: węglowodanów, białek i tłuszczów.

4.    Dieta wegetariańska

5.   Układ pokarmowy sportowca; zaburzenia funkcji w trakcie wysiłku.

Teaching methods

Metoda podająca, wykład informacyjny pomiary i obserwacje z wykorzystaniem dostępnej aparatury, przygotowanie sprawozdań, metoda oparta na rozwiązaniu problemu.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Kolokwium po każdym omawianym temacie. Ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Recommended reading

1.   Konturek SJ. Fizjologia człowieka; podręcznik dla studentów medycyny. Wyd. Elsevier Urban & Partner 2013

2.   Górski J. Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego. Wyd. PZWL 2006

3. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/

 

Further reading

Notes


Modified by dr Ewa Skorupka (last modification: 14-04-2021 12:27)