SylabUZ
Course name | Żywienie w sporcie i rekreacji |
Course ID | 16.1-WL-WFD-ŻSiR |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Physical Education / Teaching |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 3 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka oraz zasad profilaktyki żywieniowej w odniesieniu do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia osób aktywnych fizycznie.
Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych i prezentacji efektów obserwacji naukowych.
Zalecenia w zakresie prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze). Białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy w dietetyce sportowej i rekreacji. Strategie żywieniowe w dietetyce sportowej. Korekta masy ciała u sportowców. Nawadnianie w sporcie i rekreacji. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (optymalizacja źródeł energii w diecie, normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych fizycznie), ocena podstawowej przemiany materii. Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia. Zalecenia IŻŻ. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej w/s żywienia sportowców. Stanowisko MKOl dot. stosowana suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie.
Wykłady metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych.
Laboratorium metoda podająca: pogadanka i dyskusja problemowa, metoda praktyczna : ocena jadłospisu sportowców, przygotowanie wytycznych dietetycznych wybranych dyscyplinach sportowych i grupach wiekowych, praca w grupach, przygotowanie sprawozdań
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład: warunkiem zaliczenia jest aktywne uczestnictwo w zajęciach, zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów (do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 51% punktów.
Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie oceny pozytywnej za przygotowanie sprawozdań. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 51% punktów.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Modified by dr Ewa Skorupka (last modification: 14-04-2021 12:27)