SylabUZ

Generate PDF for this page

Żywienie w sporcie i rekreacji - course description

General information
Course name Żywienie w sporcie i rekreacji
Course ID 16.1-WL-WFD-ŻSiR
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Physical Education / Teaching
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Dżamila Bogusławska, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka oraz zasad profilaktyki żywieniowej w odniesieniu do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia osób aktywnych fizycznie. 

Prerequisites

Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych i prezentacji efektów obserwacji naukowych.

Scope

Zalecenia w zakresie prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze). Białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy w dietetyce sportowej i rekreacji. Strategie żywieniowe w dietetyce sportowej. Korekta masy ciała u sportowców. Nawadnianie w sporcie i rekreacji. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (optymalizacja źródeł energii w diecie, normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych fizycznie), ocena podstawowej przemiany materii. Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia. Zalecenia IŻŻ. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej w/s żywienia sportowców. Stanowisko MKOl dot. stosowana suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie.

Teaching methods

Wykłady metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych.

Laboratorium metoda podająca: pogadanka i dyskusja problemowa, metoda praktyczna : ocena jadłospisu sportowców, przygotowanie wytycznych dietetycznych wybranych dyscyplinach sportowych i grupach wiekowych, praca w grupach, przygotowanie sprawozdań

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład: warunkiem zaliczenia jest aktywne uczestnictwo w zajęciach, zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów (do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 51% punktów.

Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie oceny pozytywnej za przygotowanie sprawozdań. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 51% punktów.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Recommended reading

  1. Frączek B, Krysztofiak H, Krzywański J. Dietetyka sportowa. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2019
  2. Horton-Szar D. Dominczak M. Metabolizm i Żywienie. Wyd. Edra Urban & Partner, 2017
  3. Benardot D. Żywienie w sporcie. Wyd. Edra Urban & Partner 2019
  4. Ryan M. Dieta sportowców wytrzymałościowych: odżywianie i suplementacja: bieganie, kolarstwo, triatlon, pływanie.  Wydawnictwo Helion 2017
  5. Kunachowicz H. Przygoda B. Nadolna I. Iwanow K.  Tabele składu i wartości odżywczej żywności Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2019 

Further reading

  1. Bean A. Żywienie w sporcie; Kompletny przewodnik. Wyd. zysk i S-ka 2019.
  2. Biesalski H.K. Grimm P. Nowitzki-Grimm S. Baum K. ŻYWIENIE - atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner 2015
  3. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ  http://www.bu.uz.zgora.pl/

Notes


Modified by dr Ewa Skorupka (last modification: 14-04-2021 12:27)