SylabUZ

Generate PDF for this page

Personalizacja programu odżywiania - course description

General information
Course name Personalizacja programu odżywiania
Course ID 16.1-WL-WFD-PPO
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Physical Education / Teaching
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr Natalia Hertmanowska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Opanowanie przez studenta wiedzy potrzebnej do planowania, opracowywania i układania indywidulanych planów żywieniowych, uwzględniających występowanie różnic w populacji ze względu na płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny oraz rodzaj wykonywanej pracy.

Prerequisites

Znajomość podstaw biochemii, anatomii i fizjologii człowieka.

Scope

1) Znaczenie podstawowych składników odżywczych: węglowodany, błonnik pokarmowy, białko, tłuszcze, cholesterol, woda, witaminy i składniki mineralne

2) Rola makro- i mikroskładników żywności i ich rola w żywieniu człowieka zdrowego i chorego w odniesieniu do planowania skutecznej diety

3) Zasady prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze)

4) Normy żywienia dla populacji Polski, zasady planowania jadłospisów

5) Wartość energetyczna pożywienia. Zasady obliczania zapotrzebowania energetycznego z uwzględnieniem różnic występujących w populacji (płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy)

6) Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia

7) Zasady układania i planowania strategii żywieniowej

 

 

Teaching methods

Laboratorium: realizowane w formie prezentacji multimedialnej. W trakcie zajęć przewidziane są ćwiczenia do samodzielnego wykonania, analiza opisów przypadków, przygotowanie sprawozdań, dyskusje, sprawdziany wiedzy w sposób ustny lub pisemny

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie oceny pozytywnej za przygotowanie jadłospisu w oparciu o wywiad żywieniowy podopiecznego oraz sformułowanie zaleceń dotyczących stylu życia. Kolokwium końcowe obejmuje test z pytaniami zamkniętymi, jednokrotnego wyboru. Ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.

Obliczanie oceny z kolokwium zaliczeniowego i zadań realizowanych podczas zajęć następuje zgodnie z progami procentowymi: 94-100% ocena bardzo dobry; 85-93% ocena dobry plus; 76-84% ocena dobry; 68-75% ocena dostateczny plus; 60-67% ocena dostateczny; 0-59% ocena niedostateczny.

W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji. Pozostałe warunki zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim

 

 

 

Recommended reading

1. Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa (do pobrania ze strony IŻŻ)

2. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. 2012 PWN

3. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, 2012 PWN

Further reading

1. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

2. Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia. Wyd. SGGW2013

3.  Grzymisławski M.: Dietetyka kliniczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2020

Notes


Modified by dr Ewa Skorupka (last modification: 14-05-2021 12:23)