SylabUZ
Course name | Żywienie w zdrowiu |
Course ID | 16.1-WL-WFD-ŻwZ |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Physical Education / Teaching |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Przedstawienie znaczenia składników odżywczych, mineralnych oraz witamin w organizmie – ich rola, objawy niedoboru, źródła w pożywieniu. Zapoznanie z mechanizmami regulacyjnymi dotyczącymi przyswajania, trawienia i wchłaniania pokarmów oraz procesów metabolicznych w organizmie. Wyposażenie w wiedzę dotyczącą przemian energetycznych w organizmie, umiejętność poprawnego obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii, wartości odżywczej pożywienia i bilansu energetycznego. Zapoznanie z wiedzą dotyczącą żywności wzbogaconej i funkcjonalnej. Zapoznanie z zasadami racjonalnego żywienia. Zapoznanie z zasadami nawadniania. Wskazanie i zapoznanie z współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka i rozwojem chorób cywilizacyjnych. Omówienie zaleceń żywieniowych IŻŻ dla populacji polskiej.
Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.
Wykład: metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, filmy, makieta piramidy żywienia i dyskusja .
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia jest aktywne uczestnictwo w zajęciach, zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Modified by dr Ewa Skorupka (last modification: 14-04-2021 12:27)