SylabUZ

Generate PDF for this page

Agroturystyka - course description

General information
Course name Agroturystyka
Course ID 04.4-WZS-TiRP-AG
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study tourism and entertainment
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Paweł Czechowski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Exam
Laboratory 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Ukazanie znaczenia agroturystyki w poszerzaniu oferty turystycznej adresowanej do klientów z dużych aglomeracji miejskich oraz jako źródła dodatkowego dochodu dla gospodarstw wiejskich. Prezentacja form turystyki alternatywnej (ekoturystyki lub tzw. „turystyki łagodnej”), nie zagrażającej środowisku naturalnemu.Określenie barier oraz szans rozwoju agroturystyki w Polsce. Ukazanie przesłanek rozwoju agroturystyki, rodzajów i poziomu związanych z nią kosztów, możliwości oraz źródeł zdobycia środków na ten cel, zasady kalkulowania cen i korzyści oczekiwane z jednej strony przez środowisko wiejskie, z drugiej - przez turystów.

Prerequisites

Podstawowa znajomość zagadnień związanych z turystyką.

Scope

Pojęcie agroturystyki. Wymogi prawne. Uwarunkowania lokalne prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie agroturystyki.

Atrakcyjność kulturowa regionów Polski.

Wymogi techniczne stawiane gospodarstwom agroturystycznym.

Oddziaływanie turystyki alternatywnej na środowisko. Zasady ochrony środowiska w turystyce alternatywnej.

Gospodarstwa agroturystyczne dla niepełnosprawnych.

Uwarunkowania prawno – organizacyjne i techniczne.

Charakterystyczne cechy gospodarstw agroturystycznych.

Przestrzeń agroturystyczna

Przegląd gospodarstw agroturystycznych.

Teaching methods

Studenci uczestniczą w wykładach: metoda konwencjonalna z wykorzystaniem technik multimedialnych i problemowe o charakterze interakcyjnym.

Ćwiczenia: metoda pokazowa, praca samodzielna z zadaniami, studenci przygotowują prezentację.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie na ocenę na podstawie kolokwium (testu) (min. 60%) i wykonanych prac samodzielnych.

Ocena końcowa ustalana jest na podstawie oceny z ćwiczeń i oceny z test obejmującego treści wykładu.

Recommended reading

Musiał, W., Kania, J., Leśniak, L. (2005). Agroturystyka i usługi towarzyszące. Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Kraków.

Drzewiecki M. (2009). Agroturystyka współczesna w Polsce. WSTiH, Gdańsk.

Further reading

Niemiec W. (2010). Wybrane zagadnienia ochrony środowiska w turystyce, Oficuna Wydawnicza PRZ, Rzeszów.

Niemiec W. (2002). Turystyka alternatywna w zgodzie ze środowiskiem, PWSZ, Nowy Sącz.

Notes

Literatura będzie uzupełniana przed rozpoczęciem semestru.


Modified by dr Paweł Czechowski (last modification: 21-06-2021 15:51)