SylabUZ
Course name | Agroturystyka |
Course ID | 04.4-WZS-TiRP-AG |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | tourism and entertainment |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Exam |
Laboratory | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Ukazanie znaczenia agroturystyki w poszerzaniu oferty turystycznej adresowanej do klientów z dużych aglomeracji miejskich oraz jako źródła dodatkowego dochodu dla gospodarstw wiejskich. Prezentacja form turystyki alternatywnej (ekoturystyki lub tzw. „turystyki łagodnej”), nie zagrażającej środowisku naturalnemu.Określenie barier oraz szans rozwoju agroturystyki w Polsce. Ukazanie przesłanek rozwoju agroturystyki, rodzajów i poziomu związanych z nią kosztów, możliwości oraz źródeł zdobycia środków na ten cel, zasady kalkulowania cen i korzyści oczekiwane z jednej strony przez środowisko wiejskie, z drugiej - przez turystów.
Podstawowa znajomość zagadnień związanych z turystyką.
Pojęcie agroturystyki. Wymogi prawne. Uwarunkowania lokalne prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie agroturystyki.
Atrakcyjność kulturowa regionów Polski.
Wymogi techniczne stawiane gospodarstwom agroturystycznym.
Oddziaływanie turystyki alternatywnej na środowisko. Zasady ochrony środowiska w turystyce alternatywnej.
Gospodarstwa agroturystyczne dla niepełnosprawnych.
Uwarunkowania prawno – organizacyjne i techniczne.
Charakterystyczne cechy gospodarstw agroturystycznych.
Przestrzeń agroturystyczna
Przegląd gospodarstw agroturystycznych.
Studenci uczestniczą w wykładach: metoda konwencjonalna z wykorzystaniem technik multimedialnych i problemowe o charakterze interakcyjnym.
Ćwiczenia: metoda pokazowa, praca samodzielna z zadaniami, studenci przygotowują prezentację.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie na ocenę na podstawie kolokwium (testu) (min. 60%) i wykonanych prac samodzielnych.
Ocena końcowa ustalana jest na podstawie oceny z ćwiczeń i oceny z test obejmującego treści wykładu.
Musiał, W., Kania, J., Leśniak, L. (2005). Agroturystyka i usługi towarzyszące. Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Kraków.
Drzewiecki M. (2009). Agroturystyka współczesna w Polsce. WSTiH, Gdańsk.
Niemiec W. (2010). Wybrane zagadnienia ochrony środowiska w turystyce, Oficuna Wydawnicza PRZ, Rzeszów.
Niemiec W. (2002). Turystyka alternatywna w zgodzie ze środowiskiem, PWSZ, Nowy Sącz.
Literatura będzie uzupełniana przed rozpoczęciem semestru.
Modified by dr Paweł Czechowski (last modification: 21-06-2021 15:51)