Przekazanie teoretycznej i praktycznej wiedzy oraz wykształcenie umiejętności rozumienia zasad funkcjonowania hotelu w gospodarce rynkowej. Ukazanie zasad efektywnego gospodarowania zasobami w przedsiębiorstwie hotelarskim. Znajomość organizacji pracy w hotelarstwie. Zarządzanie majątkiem obiektów hotelarskich. Analizowanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich.
Prerequisites
Podstawowe wymagania z zakresu podstaw ekonomii, zarządzania, ekonomiki turystyki i rekreacji
Scope
Wprowadzenie do treści dotyczących eksploatacji hotelu.
Cechy rynku usług hotelarskich i ich implikacje dla zarządzania hotelem.
Zespoły funkcjonalno-użytkowe w hotelu i ich potencjał usługowy.
Wskaźniki eksploatacyjne w ocenie efektywności zarządzania hotelem.
Gospodarowanie zasobami ludzkimi w hotelu. Elastyczne kształtowanie zatrudnienia. Obszary analizy zatrudnienia w hotelu. Jakość usług hotelarskich i metody jej oceny.
Bezpieczeństwo hotelu. Ochrona osób i mienia oraz polityka kredytowania nabywców.
Polityka cenowa w hotelarstwie.
Kosztowe formuły ustalania cen. Analiza cen w gastronomii – metoda inżynieryjna.
Yield management jako technika zarządzania przychodami w hotelu.
Koszty w działalności hotelarskiej. Kosztowe techniki wyznaczania cen usług hotelarskich.
Planowanie zysku w hotelu. Analiza koszt – wielkość sprzedaży – zysk.
Standardowy System Rachunkowości Hotelowej i jego wykorzystanie w zarządzaniu hotelem. Analiza CVP w planowaniu zysku w hotelu.
Scenariusze rozwoju sektora HoReCa.
Teaching methods
Wykład multimedialny z elementami konwersatorium
Dyskusja dydaktyczna
Studia przypadków
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Zaliczenie przedmiotu na ocenę na podstawie oceny z ćwiczeń/laboratoriów (40%) i oceny z egzaminu (60%)
Recommended reading
Hotelarstwo: usługi – eksploatacja – zarządzanie, red. A. Panasiuk, D. Szostak, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
Skuteczne prowadzenie obiektu hotelarskiego i gastronomicznego, red. R. Gałecki, Verlag Dashofer, Warszawa 2000.
P. Harris, Planowanie zysku w hotelarstwie, PWN, Warszawa 1995.
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWN, Warszawa 2009.
T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001.