SylabUZ

Generate PDF for this page

Ekonomia - course description

General information
Course name Ekonomia
Course ID 04.4-WZS-TiRP-E
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study tourism and entertainment
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Barbara Jurkowska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Exam
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem kształcenia jest: przekazanie studentom podstawowej wiedzy o zachowaniach gospodarki jako całości oraz zachowaniach przedsiębiorstw i gospodarstw domowych, wyrobienie u studentów umiejętności oceny podstawowych wskaźników makroekonomicznych i ich wpływu na stan gospodarki państwa, przekazanie wiedzy umożliwiającej studentom zrozumienie zachowań przedsiębiorstw w zależności od występujących uwarunkowań rynkowych. Ponadto - uzyskanie podstawowej wiedzy z obszaru zarządzania finansami publicznymi. Nabycie umiejętności praktycznego zastosowania wybranych metod (oprocentowanie proste i złożone).

Prerequisites

1. Orientacja w aktualnych wydarzeniach gospodarczych.
2. Umiejętność rozwiązywania podstawowych zadań z zakresu matematyki na poziomie szkoły średniej.
3. Umiejętność interpretowania wykresów przedstawiających zależności między głównymi kategoriami, będącymi przedmiotem analiz ekonomicznych.

Scope

1. Wstęp do ekonomii. Przedmiot i cele ekonomii. Podstawowe kategorie i prawa ekonomii.
2. Gospodarka rynkowa. Struktury rynkowe.
3. Struktura podmiotowa rynku – przedsiębiorstwo, konsument, państwo.
4. Struktura przedmiotowa rynku – popyt, podaż, cena. Teoria popytu i użyteczności
5. Zasady funkcjonowania przedsiębiorstw i zarządzania firmą.
6. Rynek kapitałowy. Wartość pieniądza w czasie (oprocentowanie proste i złożone).
7. Znaczenie giełd papierów wartościowych.
8. Wzrost gospodarczy.
9. Dochód narodowy.
10. Inflacja.
11. Rynek pracy.
12. Budżet państwa. Deficyt budżetowy. Dług publiczny.
13. System bankowy. Bank centralny i polityka monetarna. Pieniądz.
14. System gospodarczy Unii Europejskiej

Teaching methods

Wykłady audytoryjne z wykorzystaniem prezentacji audiowizualnych oraz zadań przygotowanych przez prowadzącą zajęcia. Wykorzystanie materiałów pomocniczych: podręczniki akademickie, ustawa o finansach publicznych. Ćwiczenia dotyczą nabycia umiejętności wykorzystania zdobytej wiedzy do rozwiązywania zadań praktycznych.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

1. Egzamin pisemny.
2. Kolokwium w trakcie semestru

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie kolokwium zaliczeniowego oraz egzaminu.
Egzamin będzie miał charakter pisemny.

Recommended reading

1. Baranowski P., Działo J. ( i in.), Podstawy Ekonomii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018.

2. Begg D. ( i in.), Makroekonomia, PWE, Warszawa 2014.

3. Marciniak S. (red.), Makro- i mikroekonomia: podstawowe problemy współczesności, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2013.

4. Noga. M. (red.), Makroekonomia ze szczególnym uwzględnieniem polityki pieniężnej, CeDeWu, Wrocław, Wyższa Szkoła Bankowa 2017.

5. Samuelson P.A., Nordhaus W.D., Ekonomia. Tom 2. Warszawa 2004.

Further reading

1. Mierzejewska-Majcherek J., Podstawy ekonomii: podręcznik, Wyd. DIFIN, Warszawa 2003.

2. Piwowarski R., Stępniak-Kucharska A., Szymańska A., Podstawy ekonomii: ćwiczenia i zadania, PWN, Warszawa 2018.

3. Rekowski M., Mikroekonomia, Wyd. Akademia, Poznań 2005.  

4. Samecki W., Wprowadzenie do ekonomii, Wyd. Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 2005. 

5. Sowell T., Basic Economics, Perseus Books Group, New York 2014.

 

 

Notes

Literatura zostanie uaktualniona w roku rozpoczęcia zajęć.


Modified by dr inż. Barbara Jurkowska (last modification: 07-06-2021 11:34)