Zaznajomienie z podstawowymi zagadnieniami z zakresu finansów jednostek gospodarczych, strukturą majątku jednostek świadczących usługi turystyczne i źródeł jego finansowania. Uzyskanie wiedzy o funkcjach, zasadach rachunkowości i jej organizacji w jednostkach gospodarczych. Nabycie umiejętności zastosowania odpowiednich dokumentów księgowych oraz ich wypełniania. Opanowanie zasad i nabycie umiejętności ewidencji księgowej zdarzeń gospodarczych przez jednostki świadczące usługi turystyczne. Zapoznanie z zasadami ustalania wyniku finansowego oraz podziału kosztów jako miernika oceny działalności gospodarczej. Nabycie umiejętności sporządzania uproszczonych sprawozdań na podstawie danych z ewidencji księgowej. Nabycie umiejętności analizy sprawozdania finansowego w wybranych obszarach.
Prerequisites
Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych.
Scope
Wykłady
Istota i zasady rachunkowości.
Dokumentacja księgowa.
Zasoby majątkowe i źródła ich pochodzenia.
Bilans.
Konto księgowe, rodzaje i zasady jego funkcjonowania.
Koszty, przychody oraz ustalanie wyniku finansowego.
Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych.
Inwentaryzacja i wycena składników aktywów i pasywów.
Charakterystyka sprawozdań finansowych jednostek świadczących usługi turystyczne i podstawy ich analizy.
Ćwiczenia
Podstawowe zagadnienia z zakresu finansów jednostek gospodarczych.
Klasyfikacja środków gospodarczych i źródeł ich pochodzenia.
Sporządzanie bilansu.
Wpływ operacji gospodarczych na składniki bilansu.
Ewidencja operacji gospodarczych na kontach bilansowych.
Poprawianie błędnych zapisów księgowych.
Podzielność i łączenie kont księgowych.
Operacje wynikowe.
Ustalanie wyniku finansowego. Sporządzanie rachunku zysków i strat.
Ewidencja operacji gospodarczych w obszarach wyodrębnionych według zespołów planu kont.
Podział kosztów na stałe i zmienne. Wskaźnik zmienności kosztów.
Wykłady audytoryjne z wykorzystaniem materiałów pomocniczych oraz rozwiązywaniem przykładów praktycznych problemów. Ćwiczenia dotyczą rozwiązywania praktycznych problemów w zakresie realizowanych treści.
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Ocena z przedmiotu jest średnią ważoną oceny z egzaminu końcowego (60%) i zaliczenia ćwiczeń (40%)
Recommended reading
A. Kwacz, M. Kaczurak – Kozak, Podstawy rachunkowości, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, Sulechów 2007.
K. Czubakowska, W. Gabrusewicz, E. Nowak, Przychody, koszty, wynik finansowy przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2009.
S. Janiszewski, Z. Kołaczyk, M. Pietraszewski, Rachunkowość przedsiębiorstw gastronomiczno-hotelarskich, eMPi2, Poznań 2000.
Finanse, pr. zb. pod red. nauk. J. Ostaszewskiego; wyd. 6, Difin, Warszawa 2013.
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009.
L. Bednarski, Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2007.
Further reading
Ustawa z dnia 29.09.1994 r. o rachunkowości (tj. Dz. U. z 2021 r., poz. 217 z późn. zm.).
Notes
Modified by dr Monika Kaczurak - Kozak (last modification: 07-06-2021 11:41)