SylabUZ

Generate PDF for this page

Zagospodarowanie turystyczne - course description

General information
Course name Zagospodarowanie turystyczne
Course ID 04.4-WZS-TiRP-ZTur
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study tourism and entertainment
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • doc. dr Krzysztof Dzieńdziura
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 10 0,67 6 0,4 Exam
Laboratory 10 0,67 6 0,4 Credit with grade
Class 10 0,67 6 0,4 Credit with grade

Aim of the course

Opanowanie  wiedzy i nabycie umiejętności z zakresu zagospodarowania turystycznego koniecznych do poprawnej analizy stanu i możliwości rozwoju bazy materialnej turystyki  zarówno pod względem jej   atrakcyjności  jak i techniczno-organizacyjnym oraz  prawnym.

Prerequisites

Znajomość podstaw turystyki, prawa i ekonomii

Scope

WYKŁADY

  1. Podstawowe pojęcia z zakresu zagospodarowania turystycznego.
  2. Typologia walorów turystycznych i rekreacyjnych.
  3. Gospodarowanie walorami turystycznymi.
  4. Dostępność komunikacyjna.
  5. Klasyfikacja urządzeń turystycznych ze względu na różnorodne kryteria : znaczenia dla turystów, sposobu wykorzystania, położenia, czasu wykorzystania, dostępności,  własności, stopnia komercjalizacji, formy przestrzennej, zasięgu geograficznego.
  6. Zagospodarowanie turystyczne  a rodzaj urządzeń ( noclegowe, żywieniowe, transportowe, uzupełniające, paraturystyczne).
  7. Zagospodarowanie turystyczne  a formy turystyki  (wybrane  formy np. turystyka wypoczynkowa, krajoznawcza, uzdrowiskowa itp.).
  8. Planowanie zagospodarowania turystycznego ( wybrane zagadnienia) 

 

ĆWICZENIA

Zagospodarowanie turystyczne wybranych miejscowości lub obszarów woj. lubuskiego ( do ustalenia ze studentami). Studenci, pracując w grupach,  przeprowadzają samodzielnie inwentaryzację bazy turystycznej i paraturystycznej, analizują stopień  nasycenia danej miejscowości lub obszaru urządzeniami turystycznymi,  tworzą dokumentację fotograficzną. Wyniki pracy studenci  przedstawiają  na zajęciach w formie prezentacji i omówienia.

Teaching methods

  • Wykład – w zależności od omawianego problemu - metody konwencjonalne lub problemowe,
  •  dyskusja, pokaz, projekt/prezentacja – realizacja jednego indywidualnego  projektu semestralnego  i grupowe przygotowanie prezentacji

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ocena końcowa ustalana jest na podstawie  oceny uzyskanej z egzaminu oraz ćwiczeń i laboratoriów.  Minimalna ilość punktów dająca zaliczenie treści wykładowych wynosi 16, maksymalnie student może otrzymać 30 punktów. Zaliczenie przedmiotu jest możliwe tylko w przypadku pozytywnej oceny z egzaminu oraz pozytywnie zaliczonych ćwiczeń i laboratoriów.

Recommended reading

  1. Derek M., Kowalczyk A., Zagospodarowanie turystyczne, Warszawa 2010.
  2. Pawlikowska-Piechotka A., Zagospodarowanie turystyczne i rekreacyjne, Warszawa 2009.
  3. O. Rogalewski, Zagospodarowanie turystyczne, Warszawa 1976.

Further reading

  1. J. Płocka, Wybrane zagadnienia z  zagospodarowania turystycznego, cz. I i II, Toruń 2002.
  2. J. Warszyńska, Geografia turystyczna świata, Warszawa 2000.
  3. T. Lijewski, B.. Miłkowski, Geografia turystyczna Polski (rozdział dotyczący zagospodarowania turystycznego Polski), Warszawa 2000.
  4. Kompendium wiedzy o turystyce, pod red. Grzegorza Gołembskiego, Warszawa- Poznań 2002.
  5. Kowalczyk A., Geografia turyzmu, Warszawa 2000.
  6. Regionalne aspekty rozwoju turystyki, pod red. G. Gołembskiego,  rozdz. 2, 6, Warszawa – Poznań 1999.

Notes


Modified by dr Agnieszka Gandecka (last modification: 07-07-2021 11:40)