SylabUZ

Generate PDF for this page

Fermentation technologies - course description

General information
Course name Fermentation technologies
Course ID WZS-EW-tf-POD20
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Oenology (Winemaking)
Education profile practical
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester summer term 2021/2022
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 5
(including as e-learning)
0,33
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Poznanie istoty procesów produkcji napojów zawierających etanol. Poznanie rozwiązań technicznych  i technologicznych stosowanych w gorzelnictwie i browarnictwie.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki w zakresie szkoły średniej.

Scope

  • Procesy fermentacyjne - podstawowe pojęcia, przykłady zastosowań
  • Biochemiczne podstawy procesu fermentacji etanolowej
  • Bioreagenty stosowane w procesach fermentacyjnych
  • Gorzelnictwo rolnicze i przemysłowe -surowce, metody i etapy produkcji, urządzenia, termodynamika procesu rektyfikacji, produkcja wódek gatunkowych.
  • Browarnictwo - surowce, metody i etapy produkcji słodu i piwa, rozwiązania techniczne, klasyfikacja piw

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu. Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Recommended reading

  • Bednarski W.,Repsa A.: Biotechnologia żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019
  • Leśniak W.: Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
  • Kunze W.: Technologia słodu i piwa. Wydawnictwo Piwochmiel Spółka z.o.o., Warszawa, 1999
  • Jarosz K., Jarociński J.: Gorzelnictwo i drożdżownictwo. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1994
  • Levis M. J., Young T.W.: Piwowarstwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001

Further reading

1.             Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa

2.             Czasopismo: Piwowar. Magazyn o piwie i piwowarstwie, wydawany przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 28-04-2021 14:35)