Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil
ogólnoakademicki
Rodzaj studiów
podyplomowe
Semestr rozpoczęcia
semestr zimowy 2022/2023
Informacje o przedmiocie
Semestr
1
Liczba punktów ECTS do zdobycia
4
Typ przedmiotu
obowiązkowy
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
dr inż. Anna Gawrońska
dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Wykład
-
-
10 (w tym jako e-learning)
0,67 (w tym jako e-learning)
Egzamin
Laboratorium
-
-
10 (w tym jako e-learning)
0,67 (w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Cel przedmiotu
Zapoznanie się z zasadami żywienia człowieka. Poznanie różnych zagadnień związanych z żywieniem człowieka.
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie informacji o żywieniu człowieka.
Zakres tematyczny
Treści programowe:
Wykłady:
Rola żywienia w życiu człowieka.
Piramida żywieniowa i promocja właściwych wzorców żywieniowych
Białka – podział i charakterystyka wybranych grup białek spożywczych, rola białek w zachowaniu równowagi metabolicznej ustroju, ocena wartości odżywczej, źródła, zapotrzebowanie człowieka, przyczyny i skutki niedoborów
Tłuszcze – podział i charakterystyka, rola w żywieniu człowieka, źródła, zapotrzebowanie, wpływ tłuszczów i cholesterolu na powstawanie zaburzeń metabolicznych ustroju
Węglowodany – podział i charakterystyka, trawienie, rola w ustroju, źródła, indeks glikemiczny, zapotrzebowanie; błonnik - podział, działanie, zapotrzebowanie
Składniki mineralne w pożywieniu – podział i charakterystyka, biodostępność, interakcje, rola w zachowaniu homeostazy ustrojowej, zapotrzebowanie, skutki i przyczyny niedoborów oraz nadmiarów.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie – podział i charakterystyka witamin, źródła, zapotrzebowanie, przyczyny i skutki niedoborów oraz nadmiarów. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – podział i charakterystyka witamin, źródła, zapotrzebowanie, przyczyny i skutki niedoborów oraz nadmiarów
8. Promocja zdrowych wzorców żywieniowych
Laboratorium:
Normy żywienia. Znakowanie żywności. Informacja żywieniowa. Ocena własnych wydatków energetycznych.
Oznaczanie wartości energetycznej wybranych produktów spożywczych metodą Atwatera i przy użyciu bomby kalorymetrycznej.
Ocena wartości odżywczej białek. Efekt uzupełniania się białek.
Tłuszcze i węglowodany w żywieniu człowieka.
Węglowodany w żywieniu człowieka. Działanie enzymów trawiennych na przykładzie amylazy ślinowej.
Rola składników mineralnych i witamin w organizmie. Ocena spożycia soli w aspekcie zdrowotnym. Ocena poziomu witaminy C w organizmie. Zawartość witaminy C w produktach spożywczych.
Racjonalne żywienie ludzi zdrowych. Zastosowanie programów komputerowych do oceny sposobu żywienia.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.