SylabUZ
Course name | SPECIALIZATION MONOGRAPHIC LECTURE - ENTERPRISE ECONOMICS |
Course ID | 14.3-WZ-EkoPD-WMS-EP |
Faculty | Faculty of Economics and Management |
Field of study | Economics |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2022/2023 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 2 |
Available in specialities | Enterprise economics |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Zaznajomienie studentów z makro- i mikroekonomicznymi podstawami gospodarki żywnościowej. Przedstawienie studentom struktury i organizacji systemu gospodarki żywnościowej w Polsce. Zaznajomienie studentów z czynnikami i strukturami wytwórczymi gospodarki żywnościowej w Polsce i UE. Uświadomienie słuchaczom uniwersaliów gospodarki żywnościowej. Zaznajomienie studentów z instrumentami wspólnej polityki rolnej UE.
1. Student powinien mieć opanowany materiał z zakresu mikroekonomii 2. Student powinien wiedzieć co znaczą podstawowe określenia makroekonomiczne (jak np. PKB, bezrobocie, inflacja, bank centralny, kurs walutowy, eksport, import). 3. Student powinien wykazać zainteresowanie bieżącymi procesami ekonomicznymi występującymi w kraju i na świecie, poprzez ogólną orientację np. w wielkościach agregatów makroekonomicznych. 4. Student powinien posiadać umiejętność logicznego myślenia w wiązaniu mechanizmów teoretycznych z praktycznym funkcjonowaniem gospodarki.
|
Wykład: Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej (cz.1). Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej (cz.2). Osobliwości sektora rolno-żywnościowego w warunkach transformacji. Specyfika sektora rolno-żywnościowego w świetle współczesnych nurtów ekonomii. Mechanizmy WPR (cz.1). Mechanizmy WPR (cz.2). Stadialny charakter ewolucji WPR. Ocena funkcjonowania WPR.
Wykład:
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład: zaliczenie pisemne ( K_W02; K_W04; K_W03; K_W07; K_W08; KU_01; K_K07; K_K04;K_K08). Weryfikacja efektów kształcenia (K_U06; K_U03; KU05; K_U02; K_K07; K_K06; K_K04; K_K01; K_K08) pod koniec każdego wykładu poprzez dyskusję, studium przypadku oraz w trakcie zaplanowanych konsultacji.
Na ocenę z przedmiotu składa się ocena z pisemnego zaliczenia z wykładu (100%).
Nazwa przedmiotu: Ekonomiczne podstawy gospodarki żywnościowej.
Modified by dr Paweł Szudra (last modification: 13-05-2022 16:47)