SylabUZ

Generate PDF for this page

SPECIALIZATION MONOGRAPHIC LECTURE - ENTERPRISE ECONOMICS - course description

General information
Course name SPECIALIZATION MONOGRAPHIC LECTURE - ENTERPRISE ECONOMICS
Course ID 14.3-WZ-EkoPD-WMS-EP
Faculty Faculty of Economics and Management
Field of study Economics
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 2
Available in specialities Enterprise economics
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. Andrzej Czyżewski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Zaznajomienie studentów z makro- i mikroekonomicznymi podstawami gospodarki żywnościowej. Przedstawienie studentom struktury i organizacji systemu gospodarki żywnościowej w Polsce. Zaznajomienie studentów z czynnikami i strukturami wytwórczymi gospodarki żywnościowej w Polsce  i UE. Uświadomienie słuchaczom uniwersaliów gospodarki żywnościowej. Zaznajomienie studentów z instrumentami wspólnej polityki rolnej UE.

Prerequisites

1. Student powinien mieć opanowany materiał z zakresu mikroekonomii

2. Student powinien wiedzieć co znaczą podstawowe określenia makroekonomiczne (jak np. PKB, bezrobocie, inflacja, bank centralny, kurs walutowy, eksport, import).

3. Student powinien wykazać zainteresowanie bieżącymi procesami ekonomicznymi występującymi w kraju i na świecie, poprzez ogólną orientację

np. w wielkościach agregatów makroekonomicznych.

4. Student powinien posiadać umiejętność logicznego myślenia w wiązaniu mechanizmów teoretycznych z praktycznym funkcjonowaniem gospodarki.

 

Scope

Wykład: Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej (cz.1). Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej (cz.2). Osobliwości sektora rolno-żywnościowego w warunkach transformacji. Specyfika sektora rolno-żywnościowego w świetle współczesnych nurtów ekonomii. Mechanizmy WPR (cz.1). Mechanizmy WPR (cz.2). Stadialny charakter ewolucji WPR. Ocena funkcjonowania WPR.

Teaching methods

Wykład:

  1. Wykład z użyciem multimediów – prezentacja w PowerPoint.
  2. Studium przypadku.

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład: zaliczenie pisemne ( K_W02; K_W04; K_W03; K_W07; K_W08; KU_01; K_K07; K_K04;K_K08). Weryfikacja efektów kształcenia (K_U06; K_U03; KU05; K_U02; K_K07; K_K06; K_K04; K_K01; K_K08) pod koniec każdego wykładu poprzez dyskusję, studium przypadku oraz w trakcie zaplanowanych konsultacji.

Na ocenę z przedmiotu składa się ocena z pisemnego zaliczenia z  wykładu (100%).

Recommended reading

  1. CzyżewskiA. (2007), Uniwersalia polityki rolnej w gospodarce rynkowej. Ujęcie makro i mikroekonomiczne, Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań.
  2. Czyżewski A., Matuszczak A. (2004), Rolnictwo UE i Polski. Studium porównawcze struktur wytwórczych i regulatorów rynków rolnych, Wydawnictwo AE, Poznań.
  3. Jerzak M., Czyżewski A. (2006), Ekonomiczne uwarunkowania wykorzystania rynkowych narzędzi stabilizacji cen i zarządzania ryzykiem cenowym w rolnictwie, Wydawnictwo AR, Poznań.
  4. Woś A., Zegar J. (2002), Rolnictwo społecznie zrównoważone, IERiGŻ, Warszawa.

Further reading

  1. Stiglitz J.E. (2006): Ekonomia sektora publicznego, PWN, Warszawa.
  2. Czternasty W., Czyżewski B. (2007), Struktury kierowania agrobiznesem w Polsce. Teoria, analiza i tendencje, Wyd. AE w Poznaniu.
  3. Szymański W. (2007), Czy globalizacja musi być irracjonalna?, Wyd. SGH, Warszawa.
  4. Williamson O.E. (1998), Ekonomiczne instytucje kapitalizmu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Notes

Nazwa przedmiotu: Ekonomiczne podstawy gospodarki żywnościowej.


Modified by dr Paweł Szudra (last modification: 13-05-2022 16:47)