SylabUZ

Generate PDF for this page

COMMODITIES - course description

General information
Course name COMMODITIES
Course ID 14.9-WZ-LogP-T
Faculty Faculty of Economics and Management
Field of study Logistics
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Project 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy przez studentów pozwalającej na właściwe usytuowania towaroznawstwa jako dziedziny wiedzy i jej praktycznego zastosowania. Pozyskanie informacji o jakości towarów, ich kodowaniu, opakowaniu, normalizacji i znakowaniu towarów (również ekoznakowaniu). Zdobycie wiedzy na temat towarów i ich prawidłowych przepływów w procesach logistycznych (w procesach: produkcji, transporcie, magazynowaniu, zagospodarowywaniu odpadów).

Prerequisites

Brak

Scope

Wykład: Towaroznawstwo jako nauka i wiedza praktyczna (definicje, podział, funkcje, cele). Towary i ich klasyfikacja. Kodowanie towarów. Podstawy normalizacji i norm towarowych. ZSZ. Jakość towarów. Badanie i ocena jakości towarów. Czynniki obniżające jakość towarów. Opakowania i ich znaczenie w całym cyklu życia ("od kołyski do kołyski" - C2C). Towaroznawstwo i ekologia. Znakowanie opakowań towarów (etykiety i deklaracje środowiskowe wg ISO 14020, piktogramy). Magazynowanie i transport towarów.

Projekt: Podstawowa terminologia z zakresu towaroznawstwa artykułów przemysłowych lub spożywczych (w zależności od wybranego tematu projektu). Pozyskanie surowców do produkcji, planowanie, realizacja i kontrola sprawnego oraz efektywnego ekonomicznie przepływu surowców, materiałów i produkcja towarów w celu uzyskania zadowolenia klientów. Znakowanie i zabezpieczenie towaru, opakowanie. Oddziaływanie towarów na środowisko w całym cyklu ich życia.

Teaching methods

Wykład konwencjonalny,

Projekt audytoryjny realizowany w oparciu o pracę w grupach, praca z materiałem źródłowym, metoda projektu klasycznego (pisemna wersja w edytorze Word) oraz z zastosowaniem prezentacji multimedialnej (Power Point).

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Podstawowym warunkiem uzyskania wpisu jest obecność na zajęciach. Studenci zobowiązani są do aktywnego i systematycznego uczestniczenia w wykładach i zajęciach projektowych. W celu usprawiedliwienia nieobecności na zajęciach student przedstawia stosowne zaświadczenie w ciągu 14 dni.

Studenci zobowiązani są do zdania kolokwium pisemnego z wykładu (K_W02, K_W06, K_U01, K_U04, K_U11). Uzyskanie pozytywnej oceny wymaga udzielenia przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi na otwarte pytania problemowe (K_W02, K_W06, K_U06). W przypadku nauki zdalnej jest to test online.

Warunek zaliczenia projektu: oddanie pisemnej pracy zaliczeniowej (projektu - edytor Word) oraz prezentacji PowerPoint (prezentacja na zajęciach i przesłanie jej na e-mail prowadzącego) - K_U01, K_U04, K_U11, K_K02,

Recommended reading

  1. Grudowski P., Szpakowska M., Brodnicka E., Marjańska E., Celmerowski Z., 2016, Wybrane aspekty zarządzania jakością i towaroznawstwa żywności, Systemy, metody, narzędzia, Difin.
  2. Jałowiec T. (red. nauk.), 2011, Towaroznawstwo dla logistyki. Wybrane problemy, Difin, Warszawa.
  3. Kocierz K., Misiarz M., 2012, Towaroznawstwo, podręcznik, Wyd. Rea, Warszawa.
  4. Łatka U., 2008, Technologia i towaroznawstwo, WSIP, Warszawa.
  5. Pachołek B., Zmudziński W., Podsiadłowska J., 2015, Towaroznawstwo żywności, wyd.3, Wyd. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu.
  6. Rychwalski M., 2020, Analiza cyklu życia w zarządzaniu produktem, Wyd. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
  7. Świderski F., 2010, Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, Wyd. SGGW, Warszawa.
  8. Zarębska J., Lewicka B., 2020, Changes in waste packaging management and implementation to achieve a circular economy - polish case study, Acta Innovations, no. 34, 50--57, ISSN: 2300-5599, DOI: 10.32933/ActaInnovations.34.5

Further reading

  1. Duda I. (red.), Słownik pojęć towaroznawczych. Wyd. AE w Krakowie. Kraków 1995
  2. Skowronek Cz., Sarjusz-Wolski Z., Logistyka w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2003
  3. Gołembska E., Kompendium wiedzy o logistyce, wyd. 3, Wyd. AE, Poznań 2007.
  4. Zembrzuska B., 2010, Towaroznawstwo, podręcznik, Wyd. Difin, .
  5. Salerno-Kochan R., Nowe elementy towaroznawczej oceny bezpieczeństwa wyrobów włókienniczych, Wyd. UE w Krakowie, Kraków 2011.
  6. Zarębska J., Ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarki odpadami opakowaniowymi w województwie lubuskim, Oficyna Wyd. Uniwersytetu Zielonogórskiego, Zielona Góra 2013.
  7. Czasopismo naukowe: Logistyka odzysku, Logistyka, Opakowania, Towaroznawcze Problemy Jakości,

Notes


Modified by dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ (last modification: 24-05-2022 21:51)