SylabUZ

Generate PDF for this page

Hygiene and Epidemiology - course description

General information
Course name Hygiene and Epidemiology
Course ID 12.0-WL-LEK-HiE
Faculty Faculty of Medicine and Health Sciences
Field of study Medical
Education profile academic
Level of studies Long-cycle studies leading to MS degree (6 years)
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. n. med. Jerzy T. Marcinkowski
  • dr Aneta Klimberg
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 15 1 Credit with grade
Laboratory 20 1,33 20 1,33 Credit with grade

Aim of the course

  1. Poznanie czynników warunkujących zdrowie oraz znaczenia czynników chorobotwórczych (fizycznych, chemicznych i biologicznych) w środowisku.
  2. Rozeznanie w możliwościach pomiarów zagrożeń zawodowych, jak i sposobów ochrony przed nimi (profilaktyka techniczna i medyczna). Znajomość prozdrowotnego stylu życia (w tym pracy oraz nauki).
  3. Poznanie zasad profilaktyki i profilaktycznej opieki zdrowotnej w różnych okresach życia, jak i istoty promocji zdrowia. Znaczenie promocji zdrowia i profilaktyki chorób w aspekcie medycznym i środowiskowym.
  4. Epidemiologia chorób infekcyjnych i cywilizacyjnych – Świat a Polska.
  5. Wskaźniki demograficzne i ich znaczenie w medycynie i profilaktyce.
  6. Zasady żywieniowe, niedobory żywienia, znaczenie diety dla zdrowia.

Prerequisites

Znajomość anatomii, fizjologii i patofizjologii.

Scope

  • Wprowadzenie do higieny (definicja zdrowia wg WHO, charakter interdyscyplinarny higieny jako dyscypliny naukowej z zakresu nauk medycznych).
  • Promocja zdrowia. Higiena psychiczna.
  • Profilaktyka uzależnień XXI w.
  • Uwarunkowania stanu zdrowia. Problemy zdrowotne populacji.
  • Higiena żywności i żywienia.
  • Znaczenie chorobotwórcze czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych w środowisku.
  • Zaburzenia stanu zdrowia związane z jakością środowiska i czynnikami społeczno-ekonomicznymi. Środowiskowe uwarunkowania zdrowia.
  • Higiena środowiska człowieka (pojęcie ekologii, elementy środowiska naturalnego).
  • Środowisko pracy - czynniki szkodliwe i uciążliwe.
  • Podstawy higieny pracy. Ergonomia.
  • Choroby zawodowe i parazawodowe i ich profilaktyka.
  • Zagrożenia zdrowia na stanowiskach pracy - ryzyko zawodowe.
  • Problemy higieniczno-sanitarne w placówkach opieki zdrowotnej.
  • Higiena pomieszczeń służby zdrowia (gabinety lekarskie, zabiegowe, sale operacyjne).
  • Zjawiska demograficzne - demografia lekarska.
  • Mierniki stanu zdrowia (pozytywne i negatywne).
  • Medycyna profilaktyczna w różnych okresach życia.
  • Struktura i zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  • Podstawowe typy zjawisk epidemiologicznych i metody ich badania.
  • Medycyna oparta na dowodach.
  • Epidemiologia chorób niezakaźnych i zakaźnych.
  • Epidemie, endemie, pandemie.
  • Dochodzenie i nadzór epidemiologiczny. 

Teaching methods

Zajęcia prowadzone w formie wykładów i laboratoriów przy pomocy dyskusji, prezentacji multimedialnych, aktywności na laboratoriach (m.in. wypełnianie protokołów).

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – zaliczenie przeprowadzone w formie ustnej, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na egzaminowanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji w oparciu o regulamin zdalnego egzaminowania.
Laboratorium – zaliczenie przeprowadzone w formie ustnej; warunkiem dopuszczenia do zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: odpowiedzi ustne i pisemne (protokoły zaliczeniowe, prezentacje multimedialne).

Nieobecności - W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia. Dopuszcza się dwie usprawiedliwione nieobecności.

Pozostałe warunki zaliczenia, nie wymienione w tym punkcie określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow

Ocena końcowa – to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25
stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Recommended reading

  1. Marcinkowski JT, Konopielko Z (red). Przewodnik po rozległych obszarach higieny i epidemiologii. Kompedium. Oficyna Wydawnicza UZ, Zielona Góra 2021.
  2. Marcinkowski JT (red). Higiena, profilaktyka i organizacja w zawodach medycznych. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2003.
  3. Jędrychowski W. Podstawy Epidemiologii. Wyd. Collegium Medicum UJ, Kraków 2002.

Further reading

  1. Marcinkowski JT, Konopielko Z, Wiśniewska PM (red). Tatuaże - Gdy ciało staje się tłem. Silva Rerum, Poznań 2021.
  2. Jethon Z (red). Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2000.
  3. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Notes


Modified by dr hab. n. med. Agnieszka Ziółkowska, prof. UZ (last modification: 13-05-2022 10:41)