SylabUZ
Course name | INTERNSHIP |
Course ID | 04.9-WZ-ZarzP-PZ-S16 |
Faculty | Faculty of Economics and Management |
Field of study | Management |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2016/2017 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 6 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Practical training | 160 | 10,67 | 160 | 10,67 | Credit with grade |
Przekazanie pogłębionej wiedzy z zakresu specyfiki przedsiębiorstwa/zakładu, organizacji i form pracy, rodzaju i charakteru zadań pojawiających się w działalności praktycznej przedsiębiorstwa/zakładu, w którym odbywana jest przez studenta trzymiesięczna praktyka zawodowa oraz o bezpieczeństwie i higienie pracy w przedsiębiorstwie/zakładzie związanym z wybraną sferą działalności gospodarczej. Wykorzystanie w praktyce zawodowej zdobytej wiedzy. Przekazanie wiedzy dotyczącej norm prawnych i przepisów regulujących funkcjonowanie przedsiębiorstwa/zakładu. Poznanie warunków panujących na rynku pracy i zdobycie praktycznej znajomości zagadnień związanych ze specjalnością studiów. Kształtowanie umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej w praktyce i pozyskiwania danych do analizowania konkretnych procesów i zjawisk gospodarczych oraz wykorzystywania dostępnych materiałów i informacji potrzebnych do realizacji zadań w wybranym przedsiębiorstwie/zakładzie. Kształtowanie umiejętności gromadzenia materiałów do napisania pracy magisterskiej. Uzyskanie praktycznych i koniecznych umiejętności do podjęcia pracy. Zdobycie doświadczenia w ramach wykonywanych obowiązków w czasie trwania praktyki. Pomoc w wyborze przyszłej ścieżki kariery zawodowej.
Konieczność posiadania na czas trwania praktyk ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków.
Student odbywa praktykę w wybranym przez siebie zakładzie/przedsiębiorstwie. Zapoznaje się ze specyfiką przedsiębiorstwa/zakładu, organizacją i formami pracy. Zakres tematyczny zależy od wybranego zakładu/przedsiębiorstwa. Student współdziała z Kierownikiem praktyk w ramach powierzonych studentowi zadań i analizuje z opiekunem powierzone działania w toku indywidualnej rozmowy. Szczegółowe wymogi formalne (regulamin), niezbędna dokumentacja oraz tryb i okres odbywania praktyki przedstawiany jest przez Kierownika praktyk studenckich WEiZ UZ na spotkaniu organizacyjnym w I kw. bieżącego roku akademickiego.
Metody kształcenia zależą od wybranego zakładu/przedsiębiorstwa: praca z literaturą/dokumentami zakładu/przedsiębiorstwa, indywidualna praca - przygotowanie dokumentacji praktyk (wypełnienie dziennika praktyk), metoda zajęć praktycznych, wykład, dyskusja, pokaz, analiza planu praktyk z Kierownikiem praktyk.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Praktyka zawodowa jest przedmiotem obowiązkowym. Regulamin Studiów UZ, §16 pkt. 4 określa warunki na jakich student może uzyskać zaliczenie praktyki bez obowiązku jej odbywania. Zgodnie z w/w §16 opiekun praktyk w porozumieniu z Dziekanem może zaliczyć praktykę na podstawie: 1) dokumentu potwierdzającego wykonanie pracy zarobkowej lub pracy realizowanej w ramach wolontariatu, w tym również za granicą, jeśli jej charakter spełnia wymagania przewidziane w programie praktyki, 2) udziału studenta w obozie naukowym, jeśli program obozu odpowiada wymogom określonym w programie studiów dla danej praktyki. Praktyka jest zaliczana przez Kierownika praktyk na podstawie wypełnionego Dzienniczka praktyk.
Według zaleceń zakładu/przedsiębiorstwa, w którym student odbywa praktykę.
Według zaleceń zakładu/przedsiębiorstwa, w którym student odbywa praktykę.
Wzory dokumentów są dostępne na stronie Wydziału Ekonomii i Zarządzania http://www.wez.uz.zgora.pl/studenci/praktyki-zawodow.
Modified by dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ (last modification: 13-09-2016 13:05)