SylabUZ
Course name | ECONOMICS OF EUROPEAN INTEGRATION |
Course ID | 14.3-WZ-ZarzP-EIE-S16 |
Faculty | Faculty of Economics and Management |
Field of study | Management |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2016/2017 |
Semester | 5 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Exam |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy z zakresu funkcjonowania Unii Europejskiej ze szczególnym naciskiem na kwestie ekonomiki integracji europejskiej (integracji rynków).
-
Wykład: Ewolucja procesu integracji europejskiej. Przyczyny integracji ekonomicznej w Europie. Etapy integracji europejskiej. Modele i formy integracji europejskiej. Podstawowe elementy prawa Unii Europejskiej. System finansowy UE.
Ćwiczenia: Instytucje i organy UE. Unia celna. Wspólny rynek. Unia walutowa. Teoria optymalnego obszaru walutowego. Teoria konwergencji. Unia Gospodarcza i Walutowa. Integracji polityk – wybrane polityki UE. Budżet ogólny Unii Europejskiej jako element systemu finansowego UE.
Wykład: wykład konwencjonalny.
Ćwiczenia: klasyczna metoda problemowa, dyskusja, praca w grupach, wystąpienie, praca z dokumentem źródłowym.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Student zobowiązany jest do zaliczenia egzaminu w formie testu składającego się z pytań jednokrotnego wyboru obejmującego zakres wiedzy prezentowanej na wykładzie. Warunkiem zaliczenia wykładu jest uzyskanie pozytywnej oceny z testu przy założeniu osiągnięcia zakładanych efektów kształcenia w minimalnym akceptowalnym stopniu w wysokości >50%.
Aby zaliczyć ćwiczenia student zobowiązany jest:
Modified by dr Anna Niewiadomska (last modification: 31-08-2016 18:32)