SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Mikrobiologia |
Kod przedmiotu | Mikrobiologia 01LBUD_pNadGen8O8Q3 |
Wydział | Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska |
Kierunek | Inżynieria środowiska |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Zapoznanie studenta z klasyfikacją, identyfikacją oraz morfologią różnych grup mikroorganizmów: wirusy, bakterie, promieniowce, grzyby. Wzrost, rozmnażanie, występowanie oraz rola mikroorganizmów w różnych typach środowisk. Zapoznanie studentów z pozytywną i negatywną stroną oddziaływania mikroorganizmów na otoczenie człowieka. Poznanie przedstawicieli wybranych szczepów mikroorganizmów stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Metody mikrobiologiczne oznaczania aktywności mikroorganizmów w różnych środowiskach oraz wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy.
Formalne: podstawy biologii, ekologii, chemii organicznej i nieorganicznej.
Program wykładów: Powstanie i rozwój mikrobiologii. Morfologiczna i ekologiczna charakterystyka różnych grup mikroorganizmów (głównie wirusy, bakterie, promieniowce i grzyby). Znaczenie i rola organelli występujących w komórkach bakterii. Wzrost i rozmnażanie mikroorganizmów. Występowanie i rola mikroorganizmów w różnych środowiskach. Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy występujące w glebie, wodzie i w ściekach. Udział i rola mikroorganizmów podczas fermentacji różnych substratów (np. fermentacja alkoholowa, masłowa, metanowa). Znaczenie mikroorganizmów w procesach kompostowania np. podczas rozkładu celulozy. Udział i znaczenie mikroorganizmów w przemianach azotu, fosforu, siarki i żelaza (w glebie i w środowisku wodnym). Enzymy wydzielane przez mikroorganizmy i ich znaczenie dla gospodarki człowieka.
Program ćwiczeń laboratoryjnych: Zapoznanie się z podstawowymi zasadami i technikami pracy oraz sprzętem stosowanym w laboratorium mikrobiologicznym. Mikroskopowa analiza bakterii, promieniowców i grzybów. Badanie wielkości, kształtów i układów komórek bakterii. Określanie liczebności mikroorganizmów w osadach ściekowych, w wodzie i glebie. Izolacja czystych szczepów mikroorganizmów z wody, gleby i osadów ściekowych. Badania bakteriologiczne w sanitarnej analizie wody i ścieków. Określanie miana coli. Badanie udziału mikroorganizmów w różnych procesach biologicznych np. podczas fermentacji. Oznaczanie wpływu czynników środowiskowych (pH, temperatura, promieniowanie) na wzrost i rozwój wybranych grup mikroorganizmów.
Metody podające: wykład konwencjonalny, wykład problemowy, wykład z prezentacją multimedialną.
Metody poszukujące: samodzielna praca studenta - mikroskopowanie i identyfikacja materiału biologicznego (zajęcia laboratoryjne), samodzielne przygotowanie lub pobór prób do przeprowadzenia wybranych typów analiz (zajęcia laboratoryjne i terenowe).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie laboratoriów: podstawą do zaliczenia zajęć są średnia ocen ze sprawozdań ze zrealizowanych zajęć oraz ocena z pisemnego kolokwium na koniec zajęć laboratoryjnych.
Zaliczenie wykładu: zaliczeniem wykładu jest pisemne kolokwium zawierające 3 pytania egzaminacyjne.Skala ocen: 0÷50% - niedostateczny, 51÷60% - dostateczny, 61÷70% - dostateczny plus, 71÷80% - dobry, 81÷90% - dobry plus, 91÷100% - bardzo dobry. Podstawą ustalenia oceny łącznej jest średnia ważona uzyskana przez dodanie: 0,5 oceny z wykładu oraz 0,5 oceny z cwiczeń laboratoryjnych.
Średnią ważoną zaokrągla się do dwóch miejsc po przecinku. Ocena łączna ustalona jest na podstawie średniej ważonej zgodnie z zasadą: poniżej 3,24 – dostateczny, od 3,25 do 3,74 – dostateczny plus, od 3,75 do 4,24 – dobry, od 4,25 do 4,74 – dobry plus, od 4,75 – bardzo dobry.
Limit studentów na zajęciach laboratoryjnych wynosi 18 osób.
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Sylwia Myszograj, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 09-05-2018 15:38)