SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Drobnoustroje w procesach fermetacyjnych |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-Drob-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia ogólna |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z wykorzystaniem drobnoustrojów w procesach fermentacyjnych przeprowadzanych w różnych gałęziach przemysłu.
Podstawy biotechnologii, mikrobiologii, chemii i biologii.
Wykłady: Procesy fermentacyjne w przemyśle spożywczym (fermentacja alkoholowa, mlekowa, propionowa, octowa, wytwarzanie kwasu cytrynowego). Źródła i kryteria doboru mikroorganizmów. Charakterystyka ekologiczna i fizjologiczna bakterii mlekowych, propionowych, octowych. Charakterystyka ekologiczna i fizjologiczna grzybów wykorzystywanych do produkcji alkoholu i kwasu cytrynowego. Procesy fermentacyjne w ochronie środowiska. Charakterystyka bakterii wykorzystywanych w biogazowniach.
Laboratorium: Wykorzystanie różnych szczepów bakterii mlekowych w procesach fermentacyjnych. Zastosowanie nanocząstek w biologicznej produkcji kwasu mlekowego, kwasu octowego oraz alkoholu etylowego. Stres środowiskowy działający na drożdże Saccharomyces cerevisiae w trakcie fermentacji alkoholowej.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 60 minut i obejmuje 5 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane jest uzyskanie 60% punktów). Laboratorium – warunkiem zaliczenia jest poprawne wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, poprawne napisanie sprawozdań z wykonanych doświadczeń oraz napisanie kolokwium zaliczeniowego. Oceniane są: kolokwium sprawdzające wiedzę (5 pytań otwartych, 60 min., ocena pozytywna - min. 60% punktów) i sprawozdania z wykonywanych doświadczeń.
1. Bednarski W., Reps A. „Biotechnologia żywności” WNT W-wa, 2001
2. Bednarski W. ”Ogólna technologia żywności” ATR Olsztyn,1996
3. Chmiel A.: „Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne”. PWN W-wa, 1998
4. Pijanowski., Dłużewski M.: „Ogólna technologia żywności” WNT W-wa, 1996
5. Grajek W., Szymanowska D. Stresy środowiskowe działające na drożdże Saccharomyces cerevisiae w procesie fermentacji etanolowej. Biotechnologia 2008: 82: 46-62
6. red. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska. Mikrobiologia techniczna t. 1 i 2. PWN 2013.
7. Jurkowski M., Błaszczyk M. Charakterystyka fizjologiczno-biochemiczna bakterii fermentacji mlekowej. Kosmos 2012, 296: 493-504
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 09-05-2018 14:08)