SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przedmiot fakultatywny - Żywienie kliniczne - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przedmiot fakultatywny - Żywienie kliniczne
Kod przedmiotu 12.0-WL-LEK-ŻKl
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Lekarski
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów jednolite magisterskie sześcioletnie
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 8
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Natalia Hertmanowska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 30 2 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Zdobycie wiedzy na temat aktualnych problemów zdrowotnych wynikających z nieprawidłowego żywienia oraz niezbilansowania diety. Znajomość zaleceń w żywieniu współczesnego człowieka w oparciu o wiedzę o wzajemnych korelacjach między żywnością i sposobem żywienia a zdrowiem człowieka. Znajomość metod oceny stanu odżywiania i postępowania w niedożywieniu. Umiejętność przekazywania zdobytej wiedzy osobom zdrowych i chorym. Kształtowanie świadomości pacjenta na temat możliwości zarządzania ryzykiem zdrowotnym i leczenia chorób dietozależnych poprzez właściwą dietę.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw anatomii, biochemii i fizjologii człowieka.

Zakres tematyczny

  1. Podstawy żywienia klinicznego.
  2. Zasady żywienia człowieka chorego. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
  3. Zasady żywienia w chorobach przewodu pokarmowego, w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Żywienie w chorobach jamy ustnej
  4.  Zasady żywienia w chorobach układu krążenia. Żywienie w hiperlipidemii. Zasady żywienia w chorobach układu krwiotwórczego. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy.
  5. Zasady żywienia w chorobach układu moczowego. Żywienie w skazie moczanowej. Żywienie pacjenta nieprzytomnego.
  6. Zasady żywienia w alergiach pokarmowych ,  astmie oskrzelowej oraz zakażeniach wirusowych. Niedożywienie białkowo energetyczna a sprawność układu immunologicznego.
  7. Żywienie w chorobach przemiany materii. Dieta w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
  8. Zasady żywienia w zaburzeniach odżywiania oraz chorobach metabolicznych
  9. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe: wskazania, przeciwwskazania, techniki karmienia, powikłania. Substraty stosowne w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym
  10. Interakcje leki – pożywienie.  Niepożądane reakcje na pokarm.
  11. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych oraz  zasady żywienia w chorobach nowotworowych.
  12. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych u pacjentów hospitalizowanych z wybranymi schorzeniami pokarmowymi (choroby układu pokarmowego, układu moczowego, układu krążenia
  13. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych dla pacjentów hospitalizowanych z nietolerancją lub alergią pokarmową
  14. Wytyczne postępowania żywieniowego w okresie przedoperacyjnym, śródoperacyjnym i pooperacyjnym. Rola immunożywienia w chirurgii. Opracowanie indywidualnych założeń dietetycznych dla pacjenta hospitalizowanego na oddziale chirurgicznym.

Metody kształcenia

Metody podające (prezentacja multimedialna), problemowe (omówienie przypadków klinicznych), aktywizujące (dyskusja, referat)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ocenie podlegają wiadomości ujęte w prezentacjach multimedialnych omawianych na zajęciach i wykonanie zadań indywidualnych. Ocena pozytywna powyżej 60% możliwych do uzyskania punktów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.

Pozostałe nie wymienione regulacje określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow

Literatura podstawowa

1.      Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 - format pdf (do pobrania ze strony IŻŻ)

2.      Grzymisławski M. (red.): Dietetyka kliniczna. PZWL 2019

3.      Sobotka L. (red.): Podstawy żywienia klinicznego. Edycja czwarta. Krakowskie wydawnictwo Scientifica, Kraków 2013

4.      Szajewska H., Horvath A. (red.): Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017

Literatura uzupełniająca

Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

2.      Ostrowska L., Orywal K., Stefańska E.: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Warszawa 2018

3.      Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia. Wyd. SGGW, Warszawa 2013

4.      Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

5.      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016

6.      Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016

7.      Załącznik nr 9 do Zarządzenia nr 40/2007 Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia (Subiektywna Globalna Ocena Stanu Odżywienia (SGA))

8.      Potyrała P., Ogonowska Z., Toboła A. i wsp.: Przydatność klinicznej oceny stanu odżywienia do oceny ryzyka powikłań pooperacyjnych Czy skala NRS 2002 jest w onkologii potrzebna? Biuletyn PTO NOWOTWORY 2017; 2, 3: 224–229

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. n. med. Magdalena Gibas-Dorna, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-01-2021 00:16)