Wprowadzenie studentów w podstawy ekonomii w zakresie przedstawionym w skróconym opisie pozwoli na rozumienie zasad funkcjonowania gospodarki rynkowej, zachowań konsumentów i producentów warunkach rynkowych oraz zasad funkcjonowania gospodarki narodowej. Przekazana wiedza pozwoli na budowanie własnych opinii i ocen realizowanych działań czy proponowanych rozwiązań w firmie czy gospodarce.
Wymagania wstępne
Brak
Zakres tematyczny
Wprowadzenie do ekonomii.
Rynek.
Podstawy teorii konsumenta.
Decyzje produkcyjne przedsiębiorstw.
Formy rynku.
Rynki czynników produkcji.
Ryzyko.
Rola państwa.
Funkcjonowanie gospodarki jako całości.
Rynek pieniądza.
Rynek pracy.
Inflacja.
Handel zagraniczny.
Wzrost gospodarczy.
Metody kształcenia
metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
metody poszukujące: sytuacyjna: analizowanie rzeczywistych przypadków; ćwiczeniowo-praktyczna: dokonywanie wyliczeń i interpretacji przedstawianych przykładów.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Na ocenę końcową składają się:
zaliczenie przedmiotowego testu końcowego obejmującego treści wykładowe (20 pytań testowych jednokrotnego wyboru, otwartych lub prawda/fałsz),
zaliczenie końcowego kolokwium z zadań realizowanych na ćwiczeniach.
Ocena z przedmiotu jest średnią z ocen z testu i ćwiczeń (50/50%).
Literatura podstawowa
Czarny B. Podstawy ekonomii. Wprowadzenie do ekonomii. Mikroekonomia. Oficyna Wydawnicza SGH. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2017
Czarny B. Podstawy ekonomii. Makroekonomia. Oficyna Wydawnicza SGH. Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2017
Literatura uzupełniająca
Begg D., Fischer S., Dornbusch R. Ekonomia. T.1. Mikroekonomia. PWE, Warszawa 2003
Begg D., Fischer S., Dornbusch R. Ekonomia. T.2. Makroekonomia. PWE, Warszawa 2000
Milewski R. (red. nauk.) Podstawy ekonomii. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr inż. Halina Bartkiewicz (ostatnia modyfikacja: 06-01-2019 18:14)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.