SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Grafika inżynierska |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-GI |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami komunikowania się przy pomocy rysunku i nabycie przez nich umiejętności sporządzania prostych rysunków technicznych i schematów.
Znajomość podstaw geometrii oraz umiejętność posługiwania się podstawowymi przyborami kreślarskimi.
Podstawy rysunku technicznego. Rola normalizacji w rysunku technicznym. Rzuty prostokątne na dwie i więcej rzutni. Przekroje, obroty i kłady. Rzuty aksonometryczne. Tworzenie powierzchni. Powierzchnie stożkowe, walcowe i obrotowe. Przenikanie powierzchni. Zasady wymiarowania. Podstawowe zagadnienia tolerancji
i pasowań. Podstawowe części maszyn. Sposoby uproszczonego przedstawiania części maszyn. Schematy mechaniczne, elektryczne, hydrauliczne procesów technologicznych przemysłu spożywczego. Wprowadzenie do korzystania z programów CAD.
Metoda ćwiczeniowo-praktyczna: wykorzystanie modeli brył i części maszyn, przeźroczy, prospektów przy wykonywaniu rysunków oraz dokumentacji technicznej przy nauce czytania rysunków.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen za wszystkie indywidualne ćwiczenia (rysunki) i ze sprawdzianów.
Zmodyfikowane przez dr inż. Stanisław Pryputniewicz (ostatnia modyfikacja: 20-12-2018 12:11)