SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Praktyka zawodowa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Praktyka zawodowa
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PZ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 10
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Praktyka 280 18,67 - - Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Rozwijanie oraz konfrontacja nabytej w trakcie studiów wiedzy z rzeczywistością zawodową.

Bezpośrednie pozyskiwanie doświadczeń i praktycznej wiedzy.

Rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów.

Wymagania wstępne

Znajomość oraz zrozumienie roli zagadnień z zakresu podstaw żywienia człowieka, oraz podstawowych metod badania  żywności.

Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz umiejętność doboru

podstawowych technik projektowania jadłospisu, przetwarzania, utrwalania i serwowania żywności.

Umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych w zakresie podstawowych badań w zakresie oceny  stanu odżywienia lub oceny żywności .

Wymagana w trakcie praktyki książeczka Sanepidu z ważnymi badaniami na nosicielstwo.

Zakres tematyczny

Zakres przedmiotowy praktyki wymaga zapewnienia studentowi możliwości uczestniczenia w poszczególnych pracach realizowanych przez zakład pracy  a także zapoznanie z zakładowym regulaminem pracy, przepisami o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz o ochronie tajemnicy państwowej i służbowe.

Praktyka powinna umożliwiać:

  1. Zapoznanie się studenta ze struktura organizacyjna i podstawowymi dokumentami (aktami prawnymi) regulującymi zasady funkcjonowania przedsiębiorstwa.
  2. Przyswojenie podstawowych zasad z zakresu zatrudnienia, prowadzenia spraw kadrowych wynikających z kodeksu pracy.
  3. Zapoznanie się z prowadzoną dokumentacją planistyczną i finansowo – księgową z zakresu:
  • podstawowych zasad prowadzonej księgowości,
  • podstawowej analizy kosztów oraz analizy sprzedaży produktów lub usług,
  • zasad współpracy z urzędami nadzorującymi przedsiębiorcę.
  1. Zapoznanie się (w zależności od miejsca prowadzenia praktyki): z procesem technologicznym, dobraniem (oceną stanu odżywienia człowieka) i  układaniem diet, technikami badania i oceny jakości surowców oraz produktów gotowych, technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów i przetwarzania żywności, przygotowaniem oraz transportem i serwowaniem posiłków, a w szczególności:

- z programami komputerowymi do układania jadłospisów,

- urządzeniami do badania  i oceny jakości żywności,

- urządzeniami do oceny parametrów ciała, metodologią badań,

  • z wymogami sanitarnymi i ochrony środowiska,
  • z technologią produkcji potraw, technologiami produkcji, technikami badań i oceny jakości żywności,
  • z analiza chemiczna, mikrobiologiczną żywności, z jakością produktu,
  • z zaopatrzeniem w surowiec oraz w środki do produkcji,
  • z zasadami przygotowania produkcji (np. : opakowania, transport) i jej dystrybucji,
  • z zasadami marketingu.

 

  1. Zaleca się:

- uczestnictwo studentów w pracach (w zależności od miejsca prowadzenia praktyki) w zakresie poszczególnych etapów procesu przetwarzania surowców, badania i oceny jakościowej żywności czy też procesów zachodzących w ramach prac w firmach doradztwa dietetycznego, zakładach zbiorowego żywienia (także z zasadami działania poszczególnych urządzeń zainstalowanych w  zakładzie pracy),

- zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy
 w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.

6.    Student zobowiązany jest do przygotowania pisemnego raportu z przebiegu praktyki (prowadzenia dziennika praktyki) .

Metody kształcenia

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych  zakładach pracy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie praktyki

Warunkiem zaliczenia studentowi praktyki jest przedstawienie prawidłowo wypełnionej i poświadczonej przez zakład pracy dziennika praktyk. W dzienniku praktyki należy zamieścić szczegółowe sprawozdanie z odbytej praktyki, dokumentujące opis przebiegu praktyki i zakresu wykonywanych podczas jej trwania ważniejszych czynności. Opiekun praktyk ze strony zakładu weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta i dokonuje oceny przebiegu praktyki a opiekun  ze strony UZ weryfikuje sprawozdanie pod kątem zgodności wykonanych zadań przez studenta podczas praktyki z kierunkiem studiów.

Zwolnienie praktyki

Zgodnie z  Regulaminem studiów Uniwersytetu Zielonogórskiego (§16, punkt 6):

 Koordynator praktyk może zwolnić studenta z obowiązku odbycia praktyki i zaliczyć ją na podstawie:

1) dokumentu potwierdzającego wykonanie pracy zarobkowej lub pracy realizowanej w ramach wolontariatu, stażu, w tym również za granicą,

2) udziału studenta w obozie naukowym, w pracach badawczych, wdrożeniowych lub artystycznych (w przypadku profilu ogólnoakademickiego),

- jeśli osiągnięte efekty kształcenia odpowiadają założonym dla praktyki.

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 27-12-2018 20:37)