SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Ekologia i ochrona środowiska - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Ekologia i ochrona środowiska
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-EOŚ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Andrzej Purcel
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zajęcia z ekologii i ochrony środowiska mają zobrazować problematykę ochrony środowiska i jego zasobów w celu zapewnienia trwałości ich użytkowania, zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju. Kształcenie obejmuje zdobycie wiedzy z zakresu: ekologicznych, etycznych i ekonomicznych aspektów ochrony środowiska przyrodniczego. Celem przedmiotu jest wypracowanie umiejętności oceny stanu środowiska oraz właściwej interpretacji zagrożeń spowodowanych działalnością człowieka, z zamierzeniem prośrodowiskowego ukierunkowania przyszłej działalności zawodowej. Podczas zajęć jest omawiany wpływ emisji substancji szkodliwych na stan środowiska oraz metody zapobiegania skażeniom, szczególnie w aspekcie działalności zakładów przemysłu spożywczego.

 

Wymagania wstępne

Student powinien dysponować wiedzą ogólną z zakresu chemii i geografii.

Zakres tematyczny

  1. Ekologiczna koncepcja populacji – wybrane zagadnienia z zakresu ekologii populacji. Biotyczne i abiotyczne czynniki środowiskowe oraz ich ograniczające znaczenie. Struktura i funkcjonowanie ekosystemu. Miasto jako układ strukturalno-funkcjonalny, oparty na modelu ekosystemu.
  2. Zjawisko synantropizacji, GMO w Polsce i na świecie.
  3. Ekologiczne podstawy ochrony zdrowia w relacjach: środowisko – producent – konsument. Ekologia wyrobów – znakowanie produktów przyjaznych środowisku. Zdrowa żywność. Rolnictwo przyjazne środowisku.
  4. Zanieczyszczenie środowiska a skażenie chemiczne żywności (charakterystyka wybranych zanieczyszczeń: metale ciężkie, dioksyny, PCB, WWA, azotany (V), azotany (III), pestycydy).
  5. Zanieczyszczenia wód i ich ochrona, rekultywacja jezior. Unieszkodliwianie ścieków przemysłu rolno-spożywczego. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego.
  6. Zanieczyszczenia i ochrona powietrza atmosferycznego (ze szczególnym uwzględnieniem oddziaływania przemysłu spożywczego na środowisko).
  7. Degradacja i ochrona gruntów.
  8. Podstawy gospodarki odpadami spożywczymi. Segregacja, recykling i utylizacja odpadów.
  9. Działania podejmowane na rzecz ochrony środowiska przyrodniczego w kontekście produkcji żywności.
  10. Koncepcja zrównoważonego rozwoju – zrównoważone wykorzystanie surowców, materiałów, wody i energii. Odnawialne źródła energii.
  11. Stan środowiska i globalizacja problemów ochrony środowiska. Międzynarodowe inicjatywy na rzecz ochrony przyrody i środowiska.

Metody kształcenia

  • Wykład z wykorzystaniem technik multimedialnych (wykład problemowy, konwersatoryjny, konwencjonalny),
  • metoda stolików eksperckich,
  • dyskusja seminaryjna (na podstawie przygotowanych wcześniej referatów),
  • projekt.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na zaliczenie przedmiotu składają się:

  • zaliczenie kolokwiów cząstkowych,
  • zaliczenie projektu z zakresu gospodarki wodno-ściekowej w wybranych branżach zakładów spożywczych,
  • zdanie przedmiotowego kolokwium końcowego obejmującego treści z wykładów i ćwiczeń.

Po zaliczeniu ćwiczeń student/ka może przystąpić do pisemnego kolokwium końcowego.

Oceną z przedmiotu jest średnia ocen z kolokwium końcowego oraz projektu.

Literatura podstawowa

  1. DOBRZAŃSKA B., DOBRZAŃSKI G., KIEŁCZEWSKI 2018. Ochrona środowiska przyrodniczego. PWN, Warszawa.
  2. KRYSTEK J. [red.] 2018. Ochrona środowiska dla inżynierów. PWN. Warszawa.
  3. NAWIRSKA A., SZYMAŃSKI L. 2002. Gospodarka wodno-ściekowa w zakładach przemysłu spożywczego, Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław.

Literatura uzupełniająca

  1. KREBS C. J. 2011. Ekologia. Eksperymentalna analiza rozmieszczenia i liczebności. PWN. Warszawa.
  2. KUBICKI M. (red). 1998. Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo FAPA. Warszawa. 
  3. KUMIDER J. 1996. Utylizacja odpadów przemysłu rolno-spożywczego. Aspekty towaroznawcze i ekologiczne, Wyd. AE w Poznaniu, Poznań.
  4. KUMIDER J, ZIELNICA J. 2004. Ekologiczne aspekty pozyskiwania i przetwarzania żywności. AE. Poznań.
  5. MAŁACHOWSKI K. (red.) 2007. Gospodarka a środowisko i ekologia. Wyd. CeDeWu. Warszawa.
  6. NERYNG A., WOJDALSKI J., BUDNY J., KRASOWSKI E.: Energia i woda w przemyśle rolno-spożywczym. WNT. Warszawa 1990. 
  7. ROSIK-DULEWSKA CZ. 2015. Podstawy gospodarki odpadami. PWN. Warszawa.
  8. STRZAŁKO J., MOSSOR-PIETRASZEWSKA T. 2005. Kompendium wiedzy o ekologii. PWN. Warszawa.
  9. SZOŁTYSEK K. 2004. Zarys problematyki żywności ekologicznej. AE. Wrocław.
  10. WIĄCKOWSKI S. 2011. Ekologia ogólna. Bydgoszcz - Kielce.
  11. WOJDALSKI J., DOMAGAŁA A., KALETA A., JANUS P. 1998. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, SGGW, Warszawa.
  12. ZIMNY H. 2005. Ekologia miasta. Warszawa.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Andrzej Purcel (ostatnia modyfikacja: 12-12-2018 19:48)