SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Towaroznawstwo - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Towaroznawstwo
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-T
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest przekazanie studentowi podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa – znajomości najważniejszych grup produktów spożywczych, zasad ich klasyfikacji, znakowania oraz oceny jakości.

 

Wymagania wstępne

Wiedza ogólna po ukończeniu szkoły średniej

Zakres tematyczny

  1. Definicje i podstawowe pojęcia związane z towaroznawstwem
  2. Zasady klasyfikacji żywności
  3. Znakowanie żywności – systemy i wymagane informacje
  4. Przegląd podstawowych grup produktów spożywczych
  5. Rodzaje opakowań – materiały, konstrukcja, właściwości
  6. Sposoby składowania i podstawowe informacje na temat przechowywania produktów spożywczych
  7. Podstawowe wyróżniki jakościowe i sposoby ich oceny
  8. Podstawowe założenia oceny sensorycznej i jej zastosowanie w ocenie jakości

Metody kształcenia

  • Metody podające: wykład informacyjny.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

  • sprawdziany/kolokwia pisemne w trakcie semestru z zakresu wiedzy teoretycznej (uzyskanie ocen )
  • obecność na zajęciach,
  • aktywność i inicjatywa na zajęciach.

Oceną końcową jest średnia z ocen uzyskanych przez studenta.

Literatura podstawowa

  1. Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2004.
  2. Urszula Samotyja: Towaroznawstwo artykułów spożywczych – materiały do ćwiczeń. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2010.

 

Literatura uzupełniająca

1.E. Pijanowski i in.: Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa 2009

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 23-02-2019 15:04)