Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami funkcjonującymi w toksykologii; przedstawienie substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka spotykanych w żywności; objaśnienie przyczyn występowania tych substancji w środkach spożywczych; przedstawienie sposobów zapobiegania zatruciom; zapoznanie z metodami wykrywania substancji toksycznych w żywności.
Wymagania wstępne
Znajomość podstawowych procesów chemicznych i biochemicznych.
Zakres tematyczny
Tematyka wykładów:
Pojęcie toksykologii. Definicja trucizny i zatrucia. Kryteria oceny toksykologicznej substancji szkodliwych.
Podział i etiologia zatruć. Czynniki wpływające na występowanie i przebieg zatruć. Drogi trucizn
w organizmie – wchłanianie, metabolizm i wydalanie.
Jakość zdrowotna środków spożywczych. Żywność transgeniczna – korzyści i zagrożenia. Wpływ procesów technologicznych na rodzaj i stopień zanieczyszczeń występujących w żywności.
Cele i zasady stosowania substancji dodatkowych. Zagrożenia wynikające ze stosowania substancji dodatkowych dozwolonych.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Na ocenę końcową składają się:
ocena z zajęć laboratoryjnych - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich kolokwiów oraz ze sprawozdań z zajęć laboratoryjnych; średnia ocen z zajęć laboratoryjnych stanowi 0,4 oceny końcowej.
ocena z egzaminu – warunkiem przystąpienia do egzaminu jest ocena pozytywna z zajęć laboratoryjnych. Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie oceny pozytywnej.
Literatura podstawowa
Praca zbiorowa pod redakcją Brzozowska A.: Toksykologia Żywności – Przewodnik do ćwiczeń, Wyd. SGGW, Warszawa 2004,
Praca zbiorowa pod redakcją Piotrowski J.K.: PODSTAWY TOKSYKOLOGII, WNT, Warszawa 2008,
Literatura uzupełniająca
Praca zbiorowa pod redakcją Seńczuk W.: Toksykologia, PZWL, Warszawa 2002,
Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa 2016
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 19-12-2018 12:46)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.