SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywność modyfikowana genetycznie |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ŻMG |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z prowadzeniem roślinnych kultur in vitro, otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z roślin transgenicznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii
Ekspresja genów. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO,. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie. Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotem GMO. Kontrowersje związane z agrobiotechnologią.
Zajęcia laboratoryjne:
Poznanie podstawowych technik mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie pożywek do kultur in vitro. Kultura zarodków mieszańców oddalonych.Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Poznanie techniki przygotowywania materiału roślinnego do przeprowadzenia wektorowej transformacji genetycznej.Regeneracja roślin z nietransformowanego kalusa. Przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski (ostatnia modyfikacja: 22-12-2018 22:34)