SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywność modyfikowana genetycznie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywność modyfikowana genetycznie
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ŻMG
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zdobycie   wiedzy, umiejętności oraz kompetencji personalnych i społecznych związanych z    prowadzeniem roślinnych kultur in vitro,   otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z roślin transgenicznych.   

 

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

 

Zakres tematyczny

 

Ekspresja genów. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna. Transformacja genetyczna. Wykorzystanie metod biotechnologicznych w nowoczesnej hodowli roślin. Metody analizy roślin i produktów żywnościowych na obecność GMO,. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie.  Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące własności intelektualnej i obrotem GMO. Kontrowersje  związane z agrobiotechnologią.

Zajęcia laboratoryjne:

Poznanie podstawowych technik  mikrorozmnażania roślin. Przygotowanie pożywek  do kultur in vitro. Kultura zarodków mieszańców oddalonych.Mikrorozmnażanie wybranych gatunków roślin użytkowych na drodze regeneracji bezpośredniej i pośredniej. Poznanie techniki przygotowywania materiału roślinnego do przeprowadzenia  wektorowej  transformacji genetycznej.Regeneracja roślin z nietransformowanego  kalusa.   Przygotowanie materiału do analiz molekularnych. Metody stosowane w  otrzymywaniu  roślin modyfikowanych genetycznie.Biotechnologia w ochronie bioróżnorodności.   

 

 

Metody kształcenia

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • zaliczenie  prac laboratoryjnych – wymóg wstępny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
  •  Kolokwium pisemne  obejmujące treści wykładowe oraz wnioskowe treści ćwiczeniowe.

 

 

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski (ostatnia modyfikacja: 22-12-2018 22:34)