SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy technologii surowców roślinnych |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PTSR |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 7 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 60 | 4 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 60 | 4 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem kursu jest zaznajomienie studentów z podstawami oceny jakości surowców i przetworów pochodzenia roślinnego, ich wartością odżywczą oraz metodami ich przetwarzania.
Ukończony kurs z zakresu biochemii, ogólnej technologii żywności.
Treści programowe (podstawy technologii produktów fermentowanych):
Wykłady: Procesy fermentacyjne - podstawowe pojęcia, przykłady zastosowań; Biochemiczne podstawy procesu fermentacji etanolowej; Gorzelnictwo rolnicze i przemysłowe -surowce, materiały pomocnicze, metody i etapy produkcji, urządzenia, produkcja wódek gatunkowych; Browarnictwo- bioreagenty, surowce, metody i etapy produkcji słodu i piwa, rozwiązania techniczne, klasyfikacja piw; Surowce, bioreagenty (drożdże winiarskie) i materiały pomocnicze stosowane w winiarstwie; Produkcja win białych i czerwonych (etapy, rozwiązania techniczne i technologiczne).
Ćwiczenia: Przygotowanie nastawów do fermentacji etanolowej; Analiza fizykochemiczna surowców gorzelniczych, surowców winiarskich, surowców browarniczych; Analiza fizykochemiczna wyrobów gotowych – przefermentowanej brzeczki gorzelniczej, wina, piwa.
Treści programowe(technologia produktów zbożowych i ziemniaczanych):
Wykłady: Produkcja i wykorzystanie zbóż w Polsce i na świecie. Budowa, skład chemiczny ziarna i związane z tym kierunki wykorzystania zbóż w przerobie technologicznym. Jakość ziarna i jego przetworów oraz metody oceny wartości technologicznej surowca zbożowego.: Przemiał ziarna na różne asortymenty maki. Zarys technologii produkcji kasz i płatków i zmodyfikowanych przetworów zbożowo-mącznych. Zarys technologii produkcji makaronów. Wypiek pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego. Ziemniak jako surowiec konsumpcyjny i przemysłowy. Przetwórstwo ziemniaka. Wartość odżywcza produktów zbożowych i ziemniaczanych
Ćwiczenia: Ziarno i jego jakość. Właściwości przemiałowe ziarna. Określenie zawartości popiołu w mące. Organoleptyczna
i technologiczna ocena mąki. Określenie właściwości wypiekowych mąki pszennej i żytniej za pomocą wypieku laboratoryjnego. Ocena jakości ziemniaka i jego przetworów.
Treści programowe (przetwórstwo owoców i warzyw):
Wykłady: Charakterystyka głównych surowców przemysłu owoców i warzyw, ich odbiór i oczyszczanie. Przechowywanie owoców i warzyw. Główne kierunki przetwarzania stosowane w przemyśle owocowo-warzywnym .Utrwalanie produktów owocowo-warzywnych. Składniki prozdrowotne w produktach owocowo-warzywnych
Ćwiczenia:
Związki bioaktywne w surowcach owocowo-warzywnych oraz ich trwałość podczas technologicznego przetwarzania. Porównanie metod otrzymywania soków owocowych z wykorzystaniem enzymów pektynolitycznych. Wytwarzanie dżemów owocowych z pektyną wysoko i nisko metylowaną. Ocena win owocowych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Do sposobów sprawdzania efektów kształcenia zalicza się:
- egzamin: część pisemna, część ustna,
- sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru,
- aktywność studenta w trakcie zajęć (obserwacja),
- prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych testy otwarte.
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest obecność na ćwiczeniach po zaliczeniu wejściówki sprawdzającej przygotowanie studenta do ćwiczeń oraz pozytywne oceny ze sprawdzianów cząstkowych;
Warunkiem dopuszczenia do egzaminu końcowego jest zaliczenie ćwiczeń.
Sposób zaliczenia :
Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych. Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z cząstkowych kolokwiów z ćwiczeń laboratoryjnych
Literatura (podstawy technologii produktów fermentowanych):
1.Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
2.Vogel W.: Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
3.Przewodnik do ćwiczeń z technologii fermentacji, Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej AR, Kraków 2000.
4.Bednarski W.,Repsa A.: Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
5.Myśliwiec R.: Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
6.Leśniak W.: Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
7.W. Kunze: Technologia słodu i piwa. Wydawnictwo Piwochmiel Spółka z.o.o., Warszawa, 1999
8.K. Jarosz, J. Jarociński: Gorzelnictwo i drożdżownictwo. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1994
9.Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Literatura (technologia produktów zbożowych i ziemniaczanych):
1.Jurga R.: Przetwórstwo zbóż. Cz I i II. WSiP. Warszawa 1994.
2.Ambroziak Z.: Produkcja piekarsko-ciastkarska, Cz I i II . WSiP Warszawa 1999.
3.Lisińska i wsp. Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Wyd. Akademii Rolniczej we Wrocławiu, 2002.
4.Praca zbiorowa pod red. M. Pałasińskiego: Technologia przetwórstwa węglowodanów. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Oddział Małopolski, Kraków 2005.
5.Czasopisma: Przegląd zbożowo-młynarski, Przegląd piekarski i cukierniczy
Literatura (przetwórstwo owoców i warzyw):
1. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART Olsztyn 1994;
2. Przetwórstwo owoców i warzyw, cz. 1, 2, Jarczyk A., Berdowski J., B., WSiP 1997,1999.
3. Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 23-02-2019 14:37)