SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Nowe rodzaje żywności |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-NRŻ |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi, rodzajami, metodami autoryzacji oraz projektowania nowej żywności.
Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności, żywienia człowieka i toksykologii oraz marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.
Definicja nowej żywności (novel food), uwarunkowania prawne w UE, nowa żywność a produkty GMO, żywność i składniki żywności: o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze molekularnej, składające się z drobnoustrojów, grzybów, a także z wodorostów. Nowe typy żywności i jej składniki składające się z roślin lub pochodzące od zwierząt. Produkty o zmienionej wartości odżywczej, metabolizmie lub zawartości substancji niepożądanych w wyniku zastosowania innowacyjnego procesu wytwarzania. Znakowanie i etykietowanie nowej żywności, jej analiza i ocena jakościowa. Elementy procedury autoryzacji i procesu wprowadzania do obrotu.
Metody podające:
Metody poszukujące:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Stoś K., Szponar L., Kunachowicz H., Bogusz W., Nowa żywność i nowe składniki żywności, Przemysł Spożywczy 4/2007, s. 8-11
Stankiewicz D., Nowa żywność, "Analizy BAS",2014, nr 13
Stawarczyk M., Nowa żywność, "Aptekarz Polski" 2014, nr 90/68
Warchał M. Cywilizacja zdrowia. 2016 e-bokowo
Kołożyn-Krajewska D. Sikora T. Towaroznawstwo żywności. 2005 WSiP
Szkarłat M. [Red.]: Żywność genetycznie modyfikowana w stosunkach międzynarodowych. Wydawnictwo UMCS, Lublin, 2011
Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT 2006 Warszawa
Mc Elhatton A., do Amaral Sobral J. P. [Red.]: Novel technologies in food science: their impact on products, consumer trends and the environment. Springer, New York, 2012
Goodman D., Du Puis E. M. i Goodman M. K. [Red.]: Alternative food networks: knowledge, practice, and politics. Routledge, Oxon, New York, 2012
Zmodyfikowane przez dr inż. Agnieszka Maj (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 01:34)