SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Nowe rodzaje żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Nowe rodzaje żywności
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-NRŻ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Agnieszka Maj
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi, rodzajami, metodami autoryzacji oraz projektowania nowej żywności.

Wymagania wstępne

Ukończony kurs z zakresu ogólnej i szczegółowych technologii żywności, żywienia człowieka i toksykologii oraz marketingu produktów spożywczych na poziomie studiów inżynierskich.

Zakres tematyczny

Definicja nowej żywności (novel food), uwarunkowania prawne w UE, nowa żywność a produkty GMO, żywność i składniki żywności: o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze molekularnej, składające się z drobnoustrojów, grzybów, a także z wodorostów. Nowe typy żywności i jej składniki składające się z roślin lub pochodzące od zwierząt. Produkty o zmienionej wartości odżywczej, metabolizmie lub zawartości substancji niepożądanych w wyniku zastosowania innowacyjnego procesu wytwarzania. Znakowanie i etykietowanie nowej żywności, jej analiza i ocena jakościowa. Elementy procedury autoryzacji i procesu wprowadzania do obrotu.

Metody kształcenia

Metody  podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład konwersatoryjny
  • wykład problemowy

Metody poszukujące:

  • laboratorium (eksperyment, studium przypadku)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Obecność na zajęciach
  • Aktywność i inicjatywa na zajęciach
  • Wykład – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwiów pisemnych lub ustnych.
  • Ćwiczenia – warunkiem zaliczenia jest opracowanie projektu.

Literatura podstawowa

Stoś K., Szponar L., Kunachowicz H., Bogusz W., Nowa żywność i nowe składniki żywności, Przemysł Spożywczy 4/2007, s. 8-11

Stankiewicz D., Nowa żywność, "Analizy BAS",2014, nr 13

Stawarczyk M., Nowa żywność, "Aptekarz Polski" 2014, nr 90/68

Warchał M. Cywilizacja zdrowia. 2016 e-bokowo

Kołożyn-Krajewska D.  Sikora T. Towaroznawstwo żywności. 2005 WSiP

Szkarłat M. [Red.]: Żywność genetycznie modyfikowana w stosunkach międzynarodowych. Wydawnictwo UMCS, Lublin, 2011

Literatura uzupełniająca

Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT 2006 Warszawa

Mc Elhatton A., do Amaral Sobral J. P. [Red.]: Novel technologies in food science: their impact on products, consumer trends and the environment. Springer, New York, 2012

Goodman D., Du Puis E. M. i Goodman M. K. [Red.]: Alternative food networks: knowledge, practice, and politics. Routledge, Oxon, New York, 2012

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Agnieszka Maj (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 01:34)