SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Poradnictwo żywieniowe - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Poradnictwo żywieniowe
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PŻ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Projekt 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Uzyskanie wiedzy i umiejętności w zakresie oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania oraz udzielania porad dietetycznych w różnych stanach fizjologicznych i chorobowych

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu żywienia człowieka, dietetyki

Zakres tematyczny

Wykłady:

Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób oraz zaburzeń żywieniowych. Ogólne zasady i formy udzielania porad żywieniowych. Przepisy dotyczące wykonywania zawodu dietetyka i prowadzenia działalności doradczej. Aspekty psychologiczne relacji pacjent - dietetyk. Metody pozyskiwania i weryfikacji informacji o sposobie odżywiania pacjenta. Metody obiektywnej oceny stanu odżywienia. Metody opracowywania kompetentnej porady żywieniowej. Sposoby skutecznej pracy z pacjentem w okresie wdrażania zaleceń żywieniowych. Metody weryfikacji skuteczności realizowanego planu żywieniowego. Znaczenie działań profilaktycznych i edukacyjnych w poprawie sposobu odżywiania społeczeństwa. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Klasyfikacja i charakterystyka metod motywacyjnych.

Projekt:

Symulacje pozyskiwania informacji o stanie zdrowia, odżywienia oraz sposobie odżywiania pacjentów chorych, zagrożonych chorobą lub w określonych stanach fizjologicznych. Przygotowanie zaleceń żywieniowych i planu żywienia. Kompleksowe opracowanie planu poprowadzenia poradnictwa dietetycznego dla konkretnego pacjenta oraz publiczna obrona tego projektu w postaci prezentacji multimedialnej i dyskusji w grupie ćwiczeniowej.

Metody kształcenia

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
    • wykład problemowy.
  • metody aktywizujące:
    • dyskusja,
    • wywiad.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Na ocenę końcową składają się:

- ocena pracy projektowej,

- pozytywne oceny symulacji porad żywieniowych

- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna  – 60% prawidłowych odpowiedzi.

Oceną z przedmiotu jest średnia z oceny z projektu  i oceny z  kolokwium (50/50%).

Literatura podstawowa

  1. J. Gawęcki, W. Roszkowski: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009
  2. A, Gronowska – Senger: Zarys oceny żywienia. Wyd. SGGW, 2009
  3. J. Hasik, J. Gawęcki: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. PWN, Warszawa 2009
  4. M. Jeżewska-Zychowicz: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa 2007
  5. E. Kolarzyk Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka red. Emilia Kolarzyk, wyd. UJ, 2008
  6. M. Pilska, M. Jeżewska-Zychowicz: Psychologia żywienia. Wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa 2008

Literatura uzupełniająca

  1. B. Woynarowska: Edukacja zdrowotna, Warszawa 2008
  2. K. Żuchelkowska, K. Wojciechowska: Promocja zdrowia w edukacji dzieci przedszkolnych. Wyd.
  3. Margrafsen, Bydgoszcz 2000
  4. J. Reykowski: Emocje i motywacja. W: T. Tomaszewski (red.): Psychologia, PWN 1985
  5. Publikacje zaproponowane przez prowadzącego

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 16:05)