SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Poradnictwo żywieniowe |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PŻ |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Uzyskanie wiedzy i umiejętności w zakresie oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania oraz udzielania porad dietetycznych w różnych stanach fizjologicznych i chorobowych
Wiedza z zakresu żywienia człowieka, dietetyki
Wykłady:
Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób oraz zaburzeń żywieniowych. Ogólne zasady i formy udzielania porad żywieniowych. Przepisy dotyczące wykonywania zawodu dietetyka i prowadzenia działalności doradczej. Aspekty psychologiczne relacji pacjent - dietetyk. Metody pozyskiwania i weryfikacji informacji o sposobie odżywiania pacjenta. Metody obiektywnej oceny stanu odżywienia. Metody opracowywania kompetentnej porady żywieniowej. Sposoby skutecznej pracy z pacjentem w okresie wdrażania zaleceń żywieniowych. Metody weryfikacji skuteczności realizowanego planu żywieniowego. Znaczenie działań profilaktycznych i edukacyjnych w poprawie sposobu odżywiania społeczeństwa. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania. Klasyfikacja i charakterystyka metod motywacyjnych.
Projekt:
Symulacje pozyskiwania informacji o stanie zdrowia, odżywienia oraz sposobie odżywiania pacjentów chorych, zagrożonych chorobą lub w określonych stanach fizjologicznych. Przygotowanie zaleceń żywieniowych i planu żywienia. Kompleksowe opracowanie planu poprowadzenia poradnictwa dietetycznego dla konkretnego pacjenta oraz publiczna obrona tego projektu w postaci prezentacji multimedialnej i dyskusji w grupie ćwiczeniowej.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Na ocenę końcową składają się:
- ocena pracy projektowej,
- pozytywne oceny symulacji porad żywieniowych
- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna – 60% prawidłowych odpowiedzi.
Oceną z przedmiotu jest średnia z oceny z projektu i oceny z kolokwium (50/50%).
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 16:05)