SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zarządzanie jakością |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ZJ |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat funkcjonujących, międzynarodowych standardów zarządzania jakością oraz obowiązujących zasad systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym. Nabycie umiejętności i kompetencji w zakresie: projektowania i tworzenia dokumentacji systemów.
Podstawy zarządzania firmą, podstawy prawa żywnościowego
Treści programowe:
Wykład 1. Filozofia jakości, koncepcje zarządzania jakością. Definicje jakości. Kompleksowe zarządzanie jakością TQM.
Wykład 2. Systemy zarządzania jakością (SZJ) wg norm serii ISO 9000. Charakterystyka norm
Wykład 3. Audity jakości. Charakterystyka normy ISO 19011.
Wykład 4. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego.
Wykład 5. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP
Wykład 6. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności( ISO 22000 (IFS, BRC).
Wykład 7. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem.
Ćwiczenie 1. Dokumentacja SZJ. Księga jakości, procedury, instrukcje.
Ćwiczenie 2. Definiowanie i monitorowanie procesów
Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga
Ćwiczenie 4. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje.
Ćwiczenie 5. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP.
Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP.
Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu.
Ćwiczenie 8.Omówienie projektów.
Metody podające:
Metody poszukujące:
Ćwiczenia projektowe
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest pozytywna ocena z ćwiczeń;
Ocena końcowa jest wynikiem sumy: (wynik egzaminu X wsp. 0,5 + ocena z ćwiczeń x wsp. 0,5).
1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.
2. Pr. zbiorowa pod red. Tadeusza Sikory. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, 2010.
3.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010.
1. Urbaniak Maciej. Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem. Wyd. Difin, Warszawa, 2007.
2. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008.
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 24-12-2018 14:27)