SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Zarządzanie jakością - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Zarządzanie jakością
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ZJ
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
  • prof. dr hab. inż. Grażyna Krasnowska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat funkcjonujących, międzynarodowych standardów zarządzania jakością oraz obowiązujących zasad systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym. Nabycie umiejętności i kompetencji w zakresie: projektowania i tworzenia dokumentacji systemów.

Wymagania wstępne

Podstawy zarządzania firmą, podstawy prawa żywnościowego

Zakres tematyczny

Treści programowe:

Wykład 1. Filozofia jakości, koncepcje zarządzania jakością. Definicje jakości. Kompleksowe zarządzanie jakością TQM.

Wykład 2. Systemy zarządzania jakością (SZJ) wg norm serii ISO 9000. Charakterystyka norm

Wykład 3. Audity jakości. Charakterystyka normy ISO 19011.

Wykład 4. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego.

Wykład 5. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP

Wykład 6. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności( ISO 22000 (IFS, BRC).

 Wykład 7. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem.

 

Ćwiczenie 1. Dokumentacja SZJ. Księga jakości, procedury, instrukcje.

Ćwiczenie 2. Definiowanie i monitorowanie procesów

Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga

Ćwiczenie 4. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje.

Ćwiczenie 5. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP.

Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP.

Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu.

Ćwiczenie 8.Omówienie projektów.

Metody kształcenia

Metody  podające:

  • Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład problemowy

Metody poszukujące:

  • sytuacyjna: analiza przypadku

Ćwiczenia projektowe

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia  jest pozytywna ocena z ćwiczeń;

Ocena końcowa jest wynikiem sumy: (wynik egzaminu X wsp. 0,5 + ocena z ćwiczeń x wsp. 0,5).

Literatura podstawowa

1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.

2. Pr. zbiorowa pod red. Tadeusza Sikory. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wyd. UE w Krakowie, 2010.

3.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010.

Literatura uzupełniająca

1. Urbaniak Maciej. Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem. Wyd. Difin, Warszawa, 2007.

2. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 24-12-2018 14:27)