SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy dietetyki w chorobach wewnętrznych
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PDCHW
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie postępowania dietetycznego wobec osób chorych, ze szczególnych uwzględnieniem chorób wewnętrznych.

 

 

 

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

Zakres tematyczny

Podział i charakterystyka diet leczniczych. Charakterystyka wybranych chorób wewnętrznych (etiologia, patogeneza, czynniki ryzyka) oraz postępowanie dietetyczne w przypadku tych chorób (choroby różnych odcinków przewodu pokarmowego, choroby trzustki i wątroby,  choroby nerek, choroby tkanki łącznej, choroby autoimmunologiczne, choroby zakaźne).  Planowanie i  obliczanie diet dla osób chorych. Przygotowywanie zaleceń żywieniowych. Praktyczne przygotowywanie posiłków zgodnie z zaleceniami diety dla osób chorych.

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń z przedmiotu  (sformułowanie zaleceń żywieniowych oraz obliczenie diet dla osób chorych, a także praktyczne przygotowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi).

Literatura podstawowa

  1. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999
  2. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2018
  3. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2006
  4. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Grzymisławski M., Gawęcki J. PWN 2016
  5. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa.
  6. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski . IŻŻ Warszawa 2017.
  7. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.
  8. Żywienie w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dochniak M. , Ekiert K. Piel. Zdr. Publ. 2015

Literatura uzupełniająca

Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 13:48)