SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-PDCHM
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach metabolicznych.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki

Zakres tematyczny

Charakterystyka wybranych chorób metabolicznych (etiologia, patogeneza) oraz postępowanie dietetyczne wobec osób chorych ( różne typy cukrzycy, zespół metaboliczny, hiperlipidemia, osteomalacja, dna moczanowa, fenyloketonuria, mukowiscydoza, alkaptonuria, galaktozemia, zaburzenia hormonalne). Zaburzenia metaboliczne spowodowane niedoborami składników pokarmowych. Opracowanie zaleceń żywieniowych i diet dla osób z chorobami metabolicznymi.  Przygotowanie potraw zgodnie z zaleceniami żywieniowymi.

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem podejścia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i obliczenie diet dla osób z chorobami metabolicznymi oraz przygotowanie posiłków zgodnie z zaleceniami diet leczniczych)

Literatura podstawowa

  1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2018
  2. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2006
  3. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, Grzymisławski M., Gawęcki J. PWN 2016
  4. Cukrzyca, Sieradzki J., Via Medica 2017
  5. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa.
  6. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.
  7. Medycyna metaboliczna (kwartalnik) , Towarzystwo Edukacji Terapeutycznej
  8. Plan ratunkowy dla tarczycy i nadnerczy. Romm  A., wyd. Czarna Owca  2018
  9. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski . IŻŻ Warszawa 2017.

 

 

 

 

Literatura uzupełniająca

Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 13:46)