SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy dietetyki w chorobach metabolicznych |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-PDCHM |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania dietetycznego w wybranych chorobach metabolicznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki
Charakterystyka wybranych chorób metabolicznych (etiologia, patogeneza) oraz postępowanie dietetyczne wobec osób chorych ( różne typy cukrzycy, zespół metaboliczny, hiperlipidemia, osteomalacja, dna moczanowa, fenyloketonuria, mukowiscydoza, alkaptonuria, galaktozemia, zaburzenia hormonalne). Zaburzenia metaboliczne spowodowane niedoborami składników pokarmowych. Opracowanie zaleceń żywieniowych i diet dla osób z chorobami metabolicznymi. Przygotowanie potraw zgodnie z zaleceniami żywieniowymi.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest zdanie egzaminu w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Warunkiem podejścia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń (przygotowanie zaleceń żywieniowych i obliczenie diet dla osób z chorobami metabolicznymi oraz przygotowanie posiłków zgodnie z zaleceniami diet leczniczych)
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 13:46)