SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Zastosowanie suplementacji w dietetyce - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Zastosowanie suplementacji w dietetyce
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ZSD
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów w wiedzę o  roli witamin makro i mikroelementów  oraz możliwymi skutkami zastosowania suplementów  w diecie (pozytywnych i możliwych negatywnych).  Współdziałanie doradcy żywieniowego ze specjalistami innych dziedzin (powiązanych z farmacją i opieką zdrowotną) w  dbaniu o zdrowe żywienie w tym  prawidłowy poziom witamin i minerałów

Wymagania wstępne

Wiedza w zakresie:  fizjologii człowieka, żywienia człowieka, dietetyki.

Zakres tematyczny

Treści programowe:

Wymaganie prawne, jakie muszą spełniać suplementy diety wprowadzane do obrotu na terytorium RP. Normy dotyczące witamin i minerałów dla różnych grup wiekowych. Rynek suplementów w Polsce. Prawidłowa zbilansowana dieta a suplementy. Zalecana suplementacja witaminowa i mineralna w określonych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych - współdziałanie ze specjalistami innych branż (farmaceutami i ochroną zdrowia) w promocji zdrowego odżywiania i ograniczania negatywnych skutków stosowania suplementów. Zagrożenia wynikające z zażywania suplementów (interakcje z lekami, przedawkowania).

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • wykład problemowy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

 Na ocenę końcową składają się:

- obecność w trakcie wykładów,

- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści prezentowanych w trakcie wykładów.

Oceną z przedmiotu jest oceną z kolokwium podsumowującego przedmiot.

Literatura podstawowa

  1. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS): http://gis.gov.pl
  2. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
  3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów  diety (Dz. U. z 2014 r., poz. 453 z późn. zm.).
  4. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa 2017.
  5. Gawęcki J, Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2011.6.
  6. Jarosz M. Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków. PZWL, Warszawa 2008
  7. Gawęcki J, Hryniewiecki l. Żywienie człowieka. tom1. Warszawa: PWN,2008.9.
  8. Brzozowska A., Roszkowski W., Pietruszka B., Kałuża J.: Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 5-16.
  9. Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Dz. Urz. UE L 404, s. 26.
  10. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 XI 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych,  które można dodawać do żywności, w tym suplementów żywnościowych. Dz. Urz. UE L 314, s. 36. [17]
  11. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Dz. U. 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
  12. Ustawa: Prawo farmaceutyczne z dnia 6 września 2001 r. Dz. U. 2008 r. Nr 45, poz. 271.

Literatura uzupełniająca

Wybrane publikacje prezentowane przez prowadzącego

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 29-12-2018 19:59)