SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Fitoterapia w dietetyce - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Fitoterapia w dietetyce
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-FD
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • mgr inż. Magdalena Golińczak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów  w podstawy  wiedzy o najpopularniejszych  roślinach przyprawowych i ziołach  wspomagających pracę przewodu pokarmowego

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw:  fizjologii człowieka, żywienia człowieka oraz dietetyki.

Zakres tematyczny

Historia ziołolecznictwa. Uprawa roślin przyprawowych. Zbór i przechowywanie ziół. Aspekty prawne w zakresie wprowadzania ziół i przypraw na rynek RP.  Zioła, rośliny przyprawowe w dietetyce i wspomaganiu zdrowia. Najpopularniejsze terapie ziołowe. Terapie ziołowe o. Grzegorza Sroki. Terapie ziołowe o. Andrzeja Czesława Klimuszki. Współdziałanie doradcy żywieniowego ze specjalistami innych dziedzin (powiązanych z farmacją i opieką zdrowotną)
w  dbaniu o zdrowe żywienie w tym informacje o interakcjach ziół i przypraw z lekami.

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,
  • wykład problemowy.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

 Na ocenę końcową składają się:

- zaliczenie z oceną na podstawie testu wielokrotnego wyboru z treści prezentowanych w trakcie wykładów,

- obecność w trakcie zajęć.

Oceną z przedmiotu jest  ocena z testu końcowego.

Literatura podstawowa

  1. Uprawa ziół Poradnik dla plantatorów . Red. Kołodziej B. Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne
    Rok: 2010
  2. Wawer I., Błecha K., Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia. Wydawnictwo Bonimed. 2011
  3. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS): http://gis.gov.pl
  4. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
  5. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. z 2014 r., poz. 453 z późn. zm.).

Literatura uzupełniająca

  1. Poskoczym K., StośK., Wojtasik A., Dolna-Chudobińska A., Starnawska-Oleńko A., Ciok J. :Nadzór nad środkami spożywczymi wprowadzanymi po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczy-pospolitej Polskiej, które podlegają procedurze powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego. Transition Facility PL/06/IB/EC/01. Warszawa 2009.
  2. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Błach-Olszewska Z., Długosz A.: Fitotera-pia i leki roślinne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2007.
  3. Ożarowski A., Jaroniewski W., "Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie", Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa 1987.
  4. Klimuszko A.Cz. Wróćmy do ziół leczniczych. Wydawnictwo Rytm. 2013

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 07-01-2019 21:53)