SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ŻWCHWS
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Bogna Latacz
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Cele kształcenia: Zapoznanie się z dietami i zasadami żywienia osób starszych w dolegliwościach i chorobach związanych
z tym wiekiem. Zapoznanie  z praktycznymi zasadami układania  diet  i metod żywienia dostosowanych do dolegliwości osób starszych

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

 

Zakres tematyczny

Wykłady:

1. Omówienie zmian fizjologicznych w organizmach osób starszych

2. Interakcje składników pokarmowych z lekami

3. Zalecenia dietetyczne w leczeniu wybranych chorób zwyrodnieniowych

3. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach  neurodegeneracyjnych

4. Zalecenia dietetyczne w  wybranych chorobach nerek

5. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego

6. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy  i chorób związanych z jej powikłaniami

7. Dieta zalecana w leczeniu  wybranych chorób układu krwionośnego (serce)

8. Dieta zalecana w leczeniu  wybranych chorób układu krwionośnego (naczynia krwionośne)

9. Diety i posiłki gotowe w profilaktyce niedożywienia

 

Ćwiczenia:

1. Ćwiczenia organizacyjne.,  zapoznanie się z programem ćwiczeń. Zastosowanie programów komputerowych.

2-7 . Opracowanie diet opartych na zasadach racjonalnego żywienia. Zaplanowanie jadłospisów i przygotowanie przykładowych potraw w wybranych jednostkach chorobowych.

8. Podsumowanie ćwiczeń – dyskusja wybranych zagadnień; Zaliczenie ćwiczeń.

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne) i praktyczne wykonanie potraw

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Egzamin (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń) – ocenę pozytywną uzyskuje się po opanowaniu wiedzy na poziomie 60% (punkty na egzaminie)

Literatura podstawowa

  1. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999
  2. Żywienie osób w wieku starszym. Jarosz M. Wyd. lekarskie PZWl, Warszawa 2008.
  3. Zapobieganie chorobom mózgu i chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera. Opala G., Gryglewicz D. Zdrowe starzenie się: Biała Księga, Wyd. Naukowe SCHOLAR, Warszawa 2013, 60–64.
  4. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Jarosz M.. Wyd. Borgis 2016
  5. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
  6. Dietetyka. żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2018
  7. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2012
  8. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2006
  9. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa.
  10. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.

Literatura uzupełniająca

Wybrana literatura prezentowana przez prowadzącego

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 28-12-2018 14:02)