SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy psychodietetyki |
Kod przedmiotu | 01.0-WZS-ŻCZP-podpsy-S19 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy w zakresie postępowania z pacjentami z różnymi problemami w odżywianiu, o różnym poziomie motywacji do zmiany, różnych predyspozycjach osobowościowych oraz preferencjach w zakresie sposobu współpracy ze specjalistą
Brak wymagań wstępnych
Emocjonalne funkcje jedzenia
Zasady zdrowego myślenia – myśleć jak osoby szczupłe
Wyobrażenia i przekonania w procesie zmiany
Etapy zmiany zachowania
Blokady w procesie bycia szczupłym
Rozpoznawanie sygnałów z ciała
Badanie przeszłości związanej z odchudzaniem
Metody podające:
-Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Metody aktywizujące :
-dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
1. Fairburn Ch. Terapia poznawczo behawioralna i zaburzenia odżywiania 2013 Wydawnictwo UJ
2.Ogińska-Bulik N. Psychologia nadmiernego jedzenia. Przyczyny, konsekwencje, sposoby zmiany 2004. Wydawnictwo uniwersytetu Łódzkiego
Zmodyfikowane przez dr Anita Famuła-Jurczak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 23-04-2019 08:02)