SylabUZ
Nazwa przedmiotu | PW8b - Mikrobiologiczna produkcja metabolitów |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTP-Mikr-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem zajęć jest nabycie przez studenta wiedzy teoretycznej dotyczącej możliwości wpływania i prowadzenia procesów metabolicznych z wykorzystaniem drobnoustrojów dla otrzymywania określonych metabolitów komórkowych. Student poznaje aktualnie prowadzone najważniejsze procesy fermentacji na skalę przemysłową i ich zastosowania. W ramach zajęć laboratoryjnych student poznaje i opanowuje podstawowe techniki stosowane w badaniach nad metabolizmem drobnoustrojów , uczy się prowadzić procesy fermentacji w drobnoustrojach na przykładzie produkcji kwasu glutaminowego i lizyny oraz umie dokonać analizy otrzymanych metabolitów.
Znajomość mikrobiologii i biochemii metabolizmu na poziomie akademickim.
Wykład. Sterowanie metabolizmem - metody i zasady prowadzenia hodowli drobnoustrojów na skalę przemysłową. Biosynteza aminokwasów. Biosynteza antybiotyków. Biosynteza witamin. Oleje i polisacharydy. Kwasy organiczne. Heterologiczne systemy ekspresyjne - komórki owadzie i ssacze. Otrzymywanie i zastosowanie białek rekombinowanych.
Zajęcia laboratoryjne – Corynebacterium glutamicum jako organizm modelowy w produkcji kwasu glutaminowego oraz lizyny drogą fermentacji. Otrzymywanie i charakterystyka produktów.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej),
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem technik stosowanych w hodowli drobnoustrojów jako producentów).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - kolokwium, do którego student jest dopuszczany na podstawie zaliczenia ćwiczeń, przeprowadzony w formie pisemnej. Egzamin trwający 60 minut zawiera około 25 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie 60% punktów z 50 możliwych do zdobycia. ćwiczenia: obecność na zajęciach, poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych i pozytywne zaliczenie 3 kolokwiów.
[1] Podstawy Biotechnologii. Red. C. Ratledge, B. Kristiansen, PWN Warszawa 2011
[2] Mikrobiologia Techniczna. Mikrorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Red. Z. Libudzisz, K. Kowal, Z. Żakowska, PWN Warszawa 2008
[1] Podstawy mikrobiologii przemysłowej. Ćwiczenia laboratoryjne. H Cieśliński, P. Filipkowski, J. Kur, A. Las, M. Wanarska
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Ewa Jaśkiewicz, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-04-2019 12:31)