SylabUZ
Nazwa przedmiotu | PW10b - Biotechnologiczne aspekty produkcji i zastosowania biokonserwantów |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTP-biotech.-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z produkcją i zastosowaniem biokonserwantów w procesach biotechnologicznych, mechanizmami działania biokonserwantów, charakterystyką organizmów wrażliwych na stosowane biokonserwanty z uwzględnieniem bezpieczeństwa ich stosowania.
Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, mikrobiologii i biotechnologii.
Wykład Rys historyczny w produkcji i zastosowaniu biokonserwantów. Rodzaje biokonserwantów. Mechanizm działania niektórych bakteriocyn. Realizacji procesów i operacji biotechnologicznych z wykorzystaniem biokonserwantów. Produkcja bakteriocyn. Bakteriocyny najczęściej wykorzystywane w technologii żywności i produkcji pasz. Metabolity grzybobójcze w produkcji żywności (cykliczne dwupeptydy, kwas ftalanowy). Zastosowanie biokonserwantów w kosmetologii. Nowa generacja opakowań ograniczających wzrost mikroorganizmów z wykorzystaniem biokonserwantów. Przeciwnowotworowe działanie bakteriocyn. Bezpieczeństwo stosowania i skutki uboczne stosowania biokonserwantów żywności. Wpływ zastosowania biokonserwantów na wzrost bakterii w tym probiotycznych stosowanych w produkcji jogurtów i serów oraz niektórych wędlin. Wpływ takich czynników jak pH, temperatura, światło, tlenki, metale ciężkie na stabilność bakteriocyn. Specyfikacja biokonserwantów dopuszczonych do stosowania w Polsce. Nowoczesne trendy w produkcji i zastosowaniu biokonserwantów.
Laboratorium Produkcja bakteriocyn przez wybrane szczepy paciorkowców mlekowych i analiza ich specyficzności na wybrane organizmy. Opracowanie wytycznych służących do przygotowania bioreaktora i pożywki hodowlanej do hodowli szczepów produkujących bakteriocyny. Hodowla ciągła i okresowa. Przygotowanie inoculum do właściwych hodowli doświadczalnych. Analiza wpływu temperatury i pH końcowego pożywki hodowlanej na produkcję i aktywność bakteriocyn Analiza wpływu składników pożywki hodowlanej na produkcję i aktywność bakteriocyn
Wykład metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych,
Laboratorium metoda podająca: pogadanka i dyskusja na temat stosowanych metod analitycznych służących ocenie efektywności zastosowania biokonserwantów, - metoda praktyczna : laboratoryjna; praca analityczna z wykorzystaniem wybranych metod oceny jakości i specyficzności działania biokonserwantów.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z pisemnej pracy zaliczeniowej, do której student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń. Zaliczenie pisemne trwające 60 minut zawiera 3 otwarte pytania. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów.
Laboratorium warunkiem zaliczenia jest obecność i aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium (konieczne jest uzyskanie 50% punktów) oraz przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.
Zmodyfikowane przez dr Dżamila Bogusławska (ostatnia modyfikacja: 07-05-2019 10:23)