Chirurgia i pielęgniarstwo chirurgiczne - opis przedmiotu
Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu
Chirurgia i pielęgniarstwo chirurgiczne
Kod przedmiotu
12.9-WL-Piel2P-ChPCh.w3-S19
Wydział
Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek
Pielęgniarstwo
Profil
praktyczny
Rodzaj studiów
pierwszego stopnia z tyt. licencjata pielęgniarstwa
Semestr rozpoczęcia
semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr
3
Liczba punktów ECTS do zdobycia
3
Typ przedmiotu
obowiązkowy
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
dr Krzysztof Chmielowiec, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Wykład
15
1
-
-
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia
30
2
-
-
Zaliczenie na ocenę
Samokształcenie
20
1,33
-
-
Zaliczenie
Cel przedmiotu
Nauczenie studentów metod i zasad pielęgnowania chorych ze schorzeniami chirurgicznymi.
Wymagania wstępne
Wiedza z zakresu biochemii, anatomii, fizjologii i patofizjologii.
Zakres tematyczny
Wykład:
Choroby układu pokarmowego.
Choroby układu wydalniczego.
Choroby układu oddechowego.
Chory z urazem.
Urazy i choroby układu nerwowego.
Chory w ostrych stanach chirurgicznych.
Chory z chorobą oparzeniową i odmrożeniami.
Choroby nowotworowe.
Zapalne choroby powłok.
Odleżyny.
Choroby naczyń tętniczych i żylnych.
Zakażenia szpitalne w chirurgii.
Badania diagnostyczne w chirurgii.
Rodzaje i leczenie bólu.
Rehabilitacja pacjenta po zabiegu operacyjnym.
Zapobieganie powikłaniom po zabiegach chirurgicznych
Ćwiczenia:
Opieka nad chorym z urazem.
Opieka nad chorym z oparzeniami i odmrożeniami.
Opieka nad pacjentem z chorobami naczyń tętniczych i żylnych.
Opieka nad chorym w ostrych stanach chirurgicznych.
Opieka nad pacjentem z chorobą nowotworową.
Opieka nad chorym z chorobami układu pokarmowego.
Opieka nad chorym z odleżynami.
Samodzielna ordynacja środków spożywczych specjalnego przeznaczenia i wyrobów medycznych.
Zasady prawidłowego wystawiania recept i zleceń przez pielęgniarkę na środki spożywcze specjalnego przeznaczenia i wyroby medyczne
Metody kształcenia
Wykład konwencjonalny, prezentacja multimedialna, prezentacja problemu naukowego/zdrowotnego i dyskusja.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Wykład – zaliczenie przeprowadzone w formie pisemnej (test jednokrotnego lub wielokrotnego wyboru), warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie 50% punktów możliwych do zdobycia. Do egzaminu dopuszczony jest student po zaliczeniu zajęć z semestru III i IV.
Ćwiczenia - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: odpowiedzi ustnewykonanie zadania indywidualnego i obserwacja bezpośredniej pracy z pacjentem. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Samokształcenie - praca pisemna na temat problemów pielęgnacyjnych wybranego pacjenta przebywającego w oddziale chirurgii.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.