SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie człowieka w ontogenezie |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ŻCZO |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Laboratorium | 40 | 2,67 | 24 | 1,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi żywienia człowieka w różnych okresach życia.
Podstawowa wiedza z biologii, fizjologii i biochemii
Wykład:
1. Wartość energetyczna pokarmu i zapotrzebowanie energetyczne w zależności od okresu rozwojowego.
2. Podstawowa, ponadpodstawowa i całkowita przemiana materii.
3. Wartość energetyczna pokarmu i zapotrzebowanie energetyczne organizmu w różnym wieku.
4. Rola i rodzaje białek w żywieniu. Zagrożenia i zalety diety wegetariańskiej.
5. Rola i rodzaje tłuszczów w żywieniu.
6. Rola i rodzaje węglowodanów w żywieniu człowieka.
7. Piramida żywieniowa i grupy produktów w zbilansowanej diecie. Zasady prawidłowego żywienia.
Ćwiczenia:
1. Analiza składu żywności na podstawie etykiet.
2. Normy żywieniowe człowieka w zależności od zapotrzebowania energetycznego spowodowanego różnym wiekiem.
3. Składniki białkowe, wymogi ilościowe i jakościowe zależne od wieku. Dieta wegetariańska -uzupełnianie aminokwasów.
4. Składniki energetyczne (tłuszcze i węglowodany) w żywieniu człowieka z uwzględnieniem wydatków energetycznych w danym okresie życia.
5. Układanie diety w oparciu o zalecenia żywieniowe i ich praktyczna realizacja. Normy żywieniowe człowieka w zależności od zapotrzebowania energetycznego.
6. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnym wieku.
7. Specyficzne zapotrzebowania żywieniowe dzieci.
Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Praca w grupach (raporty z ćwiczeń). Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń - w ramach których uwzględniona zostanie: obecność w trakcie ćwiczeń, aktywność, oceny cząstkowe z raportów ćwiczeniowych i wyniki pisemnych kolokwiów (3).
Egzamin -prawidłowe zaplanowanie i wykonanie jednego z wybranych posiłków dla konkretnego okresu rozwojowego. Student musi uzasadnić merytorycznie zaproponowany składu produktów.
1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.
2. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
3. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
4. Langley-Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
5. Kolanowski W.: Podstawy żywienia człowieka ćwiczenia dla studentów dietetyki. Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach. Siedlce 2017.
1. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
2. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.
3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.
5. Ciborowska H. Rudnicka A.: Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka Wydawnictwo lekarskie PZWL Warszawa 2004
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2020 15:17)