SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka w ontogenezie - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka w ontogenezie
Kod przedmiotu 01.3-WZS-ŻCZP-ŻCZO
Wydział Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Kierunek Żywienie człowieka i dietoterapia.
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Laboratorium 40 2,67 24 1,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studentów z zagadnieniami dotyczącymi żywienia człowieka w różnych okresach życia.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z biologii, fizjologii i biochemii

Zakres tematyczny

Wykład

1. Wartość energetyczna pokarmu i zapotrzebowanie energetyczne w zależności od okresu rozwojowego.

2. Podstawowa, ponadpodstawowa i całkowita przemiana materii.

3. Wartość energetyczna pokarmu i  zapotrzebowanie energetyczne organizmu w różnym wieku.

4. Rola i rodzaje białek w żywieniu. Zagrożenia i zalety diety wegetariańskiej.

5. Rola i rodzaje tłuszczów w żywieniu.

6. Rola i rodzaje węglowodanów w żywieniu człowieka.

7. Piramida żywieniowa i grupy produktów w zbilansowanej diecie. Zasady prawidłowego żywienia. 

Ćwiczenia:

1. Analiza składu żywności na podstawie etykiet.

2. Normy żywieniowe człowieka w zależności od zapotrzebowania  energetycznego spowodowanego różnym wiekiem. 

3. Składniki białkowe, wymogi ilościowe i jakościowe zależne od wieku. Dieta wegetariańska -uzupełnianie aminokwasów.

4. Składniki energetyczne (tłuszcze i węglowodany) w żywieniu człowieka  z uwzględnieniem  wydatków energetycznych w danym okresie życia.

 5. Układanie diety w oparciu o  zalecenia żywieniowe i ich praktyczna realizacja. Normy żywieniowe człowieka w zależności od zapotrzebowania  energetycznego. 

6. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnym wieku. 

7. Specyficzne zapotrzebowania żywieniowe dzieci.

Metody kształcenia

Wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych. Zadania indywidualne wykonane samodzielnie pod nadzorem nauczyciela akademickiego. Praca w grupach (raporty z ćwiczeń). Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów. Analiza i dyskusja wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest pozytywna ocena z ćwiczeń - w ramach których uwzględniona zostanie: obecność w trakcie ćwiczeń, aktywność, oceny cząstkowe z raportów ćwiczeniowych i wyniki pisemnych kolokwiów (3).

Egzamin -prawidłowe zaplanowanie i wykonanie jednego z wybranych posiłków dla konkretnego okresu rozwojowego. Student musi uzasadnić merytorycznie zaproponowany składu produktów. 

Literatura podstawowa

1. Biesialski K. H., Grimm P.: Żywienie. Atlas i podręcznik. Edra Urban & Partner, Wrocław 2015.

2. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

3. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.

4. Langley-Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.

5. Kolanowski W.: Podstawy żywienia człowieka ćwiczenia dla studentów dietetyki. Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach. Siedlce 2017. 

Literatura uzupełniająca

1. Gawęcki J., Roszkowski W. (Redakcja): Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

2. Jarosz M. (Redakcja): Praktyczny Podręcznik Dietetyki. IŻŻ Warszawa 2012.

3. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

4. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.

5. Ciborowska H. Rudnicka A.: Dietetyka -żywienie zdrowego i chorego człowieka Wydawnictwo lekarskie PZWL Warszawa 2004

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2020 15:17)