SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Budowa i funkcje przewodu pokarmowego |
Kod przedmiotu | POD bfpp |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie się z podstawami anatomii i fizjologii przewodu pokarmowego człowieka. Poznanie roli wchłaniania składników pokarmowych w jelitach.
Podstawowa wiedza z biologii, anatomii i fizjologii człowieka na poziomie liceum.
Kształcenie w trakcie nauczania przedmiotu fizjologia, obejmuje podstawowe zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego człowieka. Student zapoznaje się szczegółowo z fizjologią układu pokarmowego, poznaje istotne dla człowieka role poszczególnych narządów a także proces trawienia i wchłaniania pokarmów w jelitach. Student zapoznaje się także z rolą współdziałających z układem pokarmowym innych układów (wydalniczym, krwionośnym, immunologicznym) w ramach przemian metabolicznych w organizmie
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 28-04-2021 09:45)