Wprowadzenie studentów w postawy stosowanych metod i sposobów pielęgnacji winnic, ich znaczenie i wpływ na rozwój, zdrowotność i plonowanie roślin. Zapoznanie studentów z terminologią i techniką pielęgnacji winnic we wszystkich etapach wegetacji.
Wymagania wstępne
Zakres tematyczny
Podstawowe pojęcia pielęgnacyjne
Gleba i jej funkcje
Metody pielęgnacji
Wymagania uprawowe
Fazy wegetacji
Sposoby formowania krzewów
Sposoby pielęgnacji gleby
Przygotowanie gleby
Zbór i przechowywanie winogron
Mechaniczna uprawa gleby
Dobór roślin
Terminy i technika cięcia
Odmładzanie krzewów
Przygotowania stanowiska
Metody zwalczania chwastów
Nawożenie i nawadnianie
Metody kształcenia
metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych; wykład problemowy
metody poszukujące:
problemowe: giełda pomysłów w ocenie przyczyn i skutków zjawisk chemicznych, fizycznych i biologicznych zachodzących w glebach
sytuacyjna: analizowanie przez grupy studentów rzeczywistych sytuacji glebowych i terenowych
ćwiczeniowo-praktyczne: laboratoryjna, obserwacji i pomiaru w terenie, studium przykładowe
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
kolokwium
prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych
raport z zajęć terenowych
Oceną z przedmiotu jest ocena z kolokwium końcowego. Na ocenę końcową składają się:
zaliczenie 100% prac laboratoryjnych i zajęć terenowych
zdanie przedmiotowego kolokwium końcowego obejmującego treści wykładowe i teoretyczne oraz wnioskowe treści ćwiczeniowe
Literatura podstawowa
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 26-04-2020 21:06)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.