SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy przedsiębiorczości |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-BHP-P-63_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Bezpieczeństwo i higiena pracy |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obieralny |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z rolą i znaczeniem przedsiębiorczości w gospodarce rynkowej, z rodzajami działań przedsiębiorczych oraz cechami dobrego przedsiębiorcy; kształtowanie umiejętności w zakresie przygotowania Biznesplanu.
Brak wymagań
Wykłady: Przedsiębiorczość - podstawowe definicje. Sylwetka przedsiębiorcy. Przemiany gospodarcze w Polsce i ich skutki dla rozwoju przedsiębiorczości. Modele przedsiębiorczości. Uwarunkowania przedsiębiorczości. Innowacje jako źródło przedsiębiorczości. Przedsiębiorczość niezależna i korporacyjna. Istota i cele przedsiębiorstwa. Cykl życia przedsiębiorstwa. Instytucjonalne formy wspierania przedsiębiorczości. Globalizacja przedsiębiorczości. Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw. Etyka w biznesie.
Ćwiczenia: Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw. Metody pobudzania kreatywności. Analiza SWOT - ryzyko przedsięwzięcia. Planowanie przedsięwzięć. Tworzenie biznesplanu. Współpraca przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi.
Wykład: wykład informacyjny i problemowy, pogadanka, pokaz, demonstracja.
Projekt: ćwiczenia praktyczne, warsztaty metodyczne, metoda projektu, dyskusja problemowa.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Projekt - projekt (Biznesplan, prezentacja), wystąpienie, aktywność na zajęciach
Wykład - kolokwium (min. 51% na zaliczenie)
Ocena końcowa - średnia ocen z projektu i wykładu z jednakową wagą (wykład - 50%, ćwiczenia - 50%)
Etyka biznesu, red. J. Dietl, W. Gasparski, Warszawa 2002.
Filek J., Wprowadzenie do etyki biznesu, Kraków 2001.
Makieła Z., Stuss M., Przedsiębiorczość i zarządzanie innowacjami. Wiedza, technologia, konkurencja, przedsiębiorstwo, Kraków 2018.
Malara Z., Przedsiębiorstwo w globalnej gospodarce. Wyzwania współczesności, Warszawa 2006.
Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, red. J. Lichtarski, Wrocław 2005.
Przedsiębiorstwo w otoczeniu międzynarodowym, red. L. Koćwin, Zielona Góra 2006.
Przedsiębiorstwo: zasady działania, funkcjonowanie, rozwój, red. J. Żurek, Gdańsk 2007.
Rogoda B., Przedsiębiorczość i innowacje, Kraków 2005.
Rymarczyk J., Internalizacja i globalizacja przedsiębiorstwa, Warszawa 2004.
Żemigała M., Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa. Budowanie zdrowej, efektywnej organizacji, Kraków 2007.
Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2017 r. poz. 2168, 2290, 2486, z 2018 r. poz. 107, 398..).
Cieślik J., Przedsiębiorczość dla ambitnych. Jak uruchomić własny biznes, Warszawa 2008.
Gierszewska G., Wawrzyniak B., Globalizacja. Wyzwania dla zarządzania strategicznego, Warszawa 2001.
Samborska A., Sowula S, Jak założyć firmę i prowadzić działalność gospodarczą.
Szmidt K., ABC kreatywności, Warszawa 2010.
Wprowadzenie do biznesu międzynarodowego, red. E. Nojszewska, Warszawa 2002.
Procesy internalizacji we współczesnej gospodarce światowej, red. T. Sporek, Katowice 2000.
Zmodyfikowane przez dr Aneta Klementowska (ostatnia modyfikacja: 01-05-2020 12:54)