SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Kontrola i certyfikacja produktów ekologicznych i regionalnych |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTP-Kon.prod.-S19 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 12 | 0,8 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z produktami ekologicznymi i regionalnymi oraz z zasadami ich kontroli i certyfikacji z uwzględnieniem strategii marketingowych.
Podstawowa wiedza z zakresu biotechnologii i analizy statystycznej.
Wykład: Popyt na żywność ekologiczną. Jakość żywności ekologicznej. Regulacje prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego. Produkty regionalne. Systemy kontroli i certyfikacji. Strategia wyróżniania się według tożsamości regionalnej na rynku produktów żywnościowych. Budowanie jakości na podstawie tradycji, autentyczności i ekologicznego charakteru produktu. Charakterystyka kanałów dystrybucji produktów regionalnych i ekologicznych.
Laboratorium: Charakterystyka produktów regionalnych i ekologicznych, pochodzących z województwa lubuskiego. Analiza oznaczeń certyfikacyjnych. Wpływ wybranych czynników demograficznych i dochodowych na konsumpcję produktów regionalnych i ekologicznych. Wpływ wybranych postaw konsumentów na częstość zakupu produktów regionalnych i ekologicznych (analiza na podstawie badań ankietowych). Strategie marketingowe firm wyspecjalizowanych w dystrybucji regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych (studium przypadku). Analiza formularzy wniosków niezbędnych przy certyfikacji produktów ekologicznych i regionalnych.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia warsztatowe - praca indywidualna/prezentacja produktu, referat; praca zespołowa/studium przypadku, analiza ankiet, dyskusja).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: ocena ze sprawdzianu w formie pisemnej, do której Student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych. Sprawdzian trwający 45 minut zawiera 3 zagadnienia. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie min. 50% możliwych do zdobycia punktów.
Laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen uzyskanych z prezentacji produktu regionalnego/ekologicznego oraz z pracy zespołowej związanej z tematem certyfikacji produktów żywnościowych (analizy ankiet, formularzy wniosków, studium przypadku).
Ocena końcowa przedmiotu to średnia arytmetyczna wszystkich zajęć składających się na przedmiot (wykład i laboratorium).
[1] Kwasek M. (red.naukowa). Brzostek-Kasprzak B., Obiedzińska A., Obiedziński Mieczysław. Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym. Żywność ekologiczna - regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy. Warszawa, 2013.
[2] Bryła P. Marketing regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych. Perspektywa sprzedawcy i konsumenta. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego. Łódź, 2015.
http://www.minrol.gov.pl/ - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (lista produktów regionalnych i ekologicznych)
www.ksow.pl - Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich (informacje dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych)
http://www.lubuskieprodukty.pl/ - lista produktów regionalnych i ekologicznych z województwa lubuskiego
http://certyfikacja.co/ - informacja na temat etapów certyfikacji produktu żywnościowego
Zmodyfikowane przez dr inż. Iwona Sergiel (ostatnia modyfikacja: 05-05-2020 15:04)