SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Toksykologia żywności |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-TŻ-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami z zakresu podstaw toksykologii oraz toksykologii żywności, uzyskanie przez słuchacza wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej znajomości zagadnień związanych z nieodwracalnymi dla organizmu i środowiska skutkami, powodowanymi wpływem ksenobiotyków oraz technik laboratoryjnych służących ocenie zagrożeń toksykologicznych.
Znajomość podstaw biologii, chemii, biochemii oraz toksykologii na poziomie licencjatu.
Wykłady. Wybrane zagadnienia z podstaw toksykologii - kierunki rozwoju toksykologii, podstawowe pojęcia, właściwości i czynniki determinujące toksyczność trucizn, toksykokinetyka, toksykodynamika, biokumulacja i biomagnifikacja trucizn w łańcuchu troficznym. Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności - toksyny pochodzenia naturalnego, zanieczyszczenia przemysłowe, środki ochrony roślin, substancje powstające w procesach technologicznych.
Laboratorium. Naturalne związki antyodżywcze i szkodliwe w surowcach i produktach żywnościowych: oznaczenie zawartości kwasu szczawiowego, wybranych substancji powstających w procesach technologicznych, związków chemicznych występujących w żywności jako skutek zanieczyszczenia powietrza, wód i gleby, chemizacji rolnictwa.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej),
- praktyczna (laboratorium z wykorzystaniem dostępnych metod oznaczania skażenia żywności)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład, zaliczenie z oceną: pisemne udzielenie odpowiedzi na trzy pytania (pytanie I – 2 pkt, pytanie II – 2pkt, pytanie III – 2 pkt), czas trwania zaliczenia – 90 min., ocena – dostateczny – 4 pkt, dostateczny plus – 5 pkt, dobry – 6 pkt, dobry plus lub b. dobry – 6 pkt + oryginalność udzielonej odpowiedzi.
Laboratorium, zaliczenie z oceną: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: testy sprawdzające wiedzę – ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów i test umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych. Na ocenę końcową składa się ocena z laboratorium i z egzaminu (po 50%).
1. Seńczuk W. (red.). Toksykologia. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 1994
2. Jurowski K., Madej K., Piekoszewski W. Zarys toksykologii żywności. KWSPZ, Kraków 2016
3. Zakrzewski Sigmund F. (tłumaczenie: Boczoń Wł., Koroniak H.). Podstawy toksykologii środowiska. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000
4. Jabłoński L. (red.). Epidemiologia. Wyd. FOLIUM, Lublin 1996
1. Korczak C.W. Higiena. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1998
2. Dziubek Z. (red.). Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1996
brak
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Ewa Jaśkiewicz (ostatnia modyfikacja: 06-05-2020 16:54)