SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Farmakologia i ordynowanie produktów leczniczych |
Kod przedmiotu | 12.5-WL-PIELD-FARM-ORD |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Pielęgniarstwo |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra pielęgniarstwa |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 40 | 2,67 | - | - | Egzamin |
Ćwiczenia | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Student nabywa umiejętności korzystania z różnych źródeł informacji o lekach i leczeniu, umiejętności właściwego doboru leku z uwzględnieniem wieku, wskazań, przeciwskazań, interakcji, chorób współistniejących.
Przygotowanie pielęgniarki w ramach realizacji zleceń lekarskich, w procesie diagnostyki, leczenia i rehabilitacji do wystawiania recept na leki, z wyłączeniem leków
zawierających substancje bardzo silnie działające, środki odurzające i substancje psychotropowe, oraz środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, niezbędne
do kontynuacji leczenia.
Znajomość biochemii, anatomii, fizjologii i patofizjologii.
Moduł I
Wykłady: (10 godz.)
Ćwiczenia (10h)
Moduł II
Wykład (30 godz.)
Ćwiczenia (10 godzin):
Wykład konwencjonalny, analiza dokumentów, metoda poglądowa, dyskusja problemowa, ćwiczenia praktyczne z omawianiem przypadków klinicznych, zajęcia w grupach.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: egzamin przeprowadzony w formie pisemnej - test z progami punktowymi, warunkiem zdania jest uzyskanie 60% punktów możliwych do zdobycia. Do egzaminu student jest dopuszczany na podstawie zaliczenia ćwiczeń.
Ćwiczenia: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: kolokwia sprawdzające wiedzę przed lub po każdym bloku tematycznym – ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów, test praktycznych umiejętności, wykonanie zadania indywidualnego i obserwacja bezpośredniej pracy z pacjentem. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
94-100% = 5,0, 85-93% = 4,5, 76-84% = 4,0, 68-75% = 3,5, 60-67% = 3,0, 0-59% = 2,0.
Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.
Pozostałe nie wymienione regulacje określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow
Proces kształcenia na studiach drugiego stopnia jest zorganizowany w sposób umożliwiający studentom będącym absolwentami studiów pierwszego stopnia, którzy rozpoczęli kształcenie przed rokiem akademickim 2016/2017 i nie ukończyli kursu specjalistycznego, o którym mowa w art. 15a ust. 2 ustawy z dnia 15 lipca 2011 r. o zawodach pielęgniarki i położnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 576, z późn. zm.), osiągnięcie szczegółowych efektów uczenia się określonych dla studiów pierwszego stopnia w zakresie wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyroby medyczne, niezbędne do kontynuacji leczenia w ramach realizacji zleceń lekarskich.Moduł I i II realizują studenci, którzy ukończyli studia pierwszego stopnia przed rokiem akademickim 2016/2017 i nie ukończyli kursu specjalistycznego w zakresie samodzielnego ordynowania leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyrobów medycznych oraz wystawiania na nie recept albo zleceń część I (Dz. U. z 2018 r. poz. 123).
Program realizowany jest w II modułach:
Moduł I - realizowany przez studentów, którzy ukończyli studia pierwszego stopnia przed rokiem akademickim 2016/2017 i nie ukończyli kursu specjalistycznego w zakresie samodzielnego ordynowania leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyrobów medycznych oraz wystawiania na nie recept albo zleceń część I (Dz. U. z 2018 r. poz. 123). Obejmuje 60 godzin i 5 ECTS oraz osiągnięcie szczegółowych efektów kształcenia określonych dla studiów pierwszego stopnia (D.W1-D.W7, D.U1-D.U4) oraz realizację efektów kształcenia wskazanych w standardach kształcenia studiów drugiego stopnia (B.W1-BW4,B.U1-B.U4). Po zrealizowaniu modułu I (W-10 godzin, Ć-10 godzin) realizują moduł II.
Moduł II - realizowany przez studentów, którzy ukończyli studia pierwszego stopnia po roku akademickim 2016/2017 lub ukończyli kurs specjalistyczny w zakresie samodzielnego ordynowania leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyrobów medycznych oraz wystawiania na nie recept albo zleceń, część I(Dz. U. z 2018 r. poz. 123). Obejmuje 40 godzin i realizację efektów kształcenia w zakresie studiów drugiego stopnia (B.W1-BW4,B.U1-B.U4) oraz efekty kształcenia wskazane w standardach kształcenia pierwszego stopnia (D.W1-D.W7, D.U1-D.U4) student ma zaliczone na poczet realizowanego przedmiotu przez Dziekana Wydziału.Student zalicza przedmiot: 60 godz. 5 ECTS
Zmodyfikowane przez dr Iwona Bonikowska (ostatnia modyfikacja: 28-02-2021 12:38)